Meskalin.cz/Fórum/Sukulenty a slunce – jak to vlastně je?

Sukulenty a slunce – jak to vlastně je?

Zajímalo by mě, jak je to s osvětlením u sukulentů. Všude čtu, že potřebují hodně slunce, ale co když je dám někam, kde je spíše polostín? Mohou přežít v méně osvětlených místech, nebo jim to spíš uškodí? Uvažuju o tom, že bych si nějaké pořídil do bytu, ale nemám tam moc míst, kde by svítilo slunce celý den. Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte nějaké tipy na pěstování sukulentů v podmínkách se slabším osvětlením? Slyšel jsem, že některé druhy snesou i stín, ale nevím, jestli to platí pro všechny. A co třeba různé varianty kaktusů? Jak moc jsou náročné na světlo? Děkuji za jakékoliv rady a názory!

106 slov
1.1 minut čtení
13. 6. 2024
Karolína Kubíčková

Tak hele, sukulenty a slunce, to je celkem téma. Většina z nich má ráda světlo, ale některý druhy se dají pěstovat i v polostínu. Třeba takový jadeit (Crassula ovata) nebo některý typy echeverií by mohly zvládnout i míň slunečního svitu. Hlavně je důležitý, aby byly na nějakým světlým místě, ale přímo na sluníčko to nemusí být. Mám pár sukulentů v bytě a s trochou trpělivosti se mi daří je udržet živé i ve slabším osvětlení.

Kaktusy jsou většinou na světlo dost náročný, ale zase záleží na druhu. Některý z nich snesou víc stínu než jiný. Pokud nemáš moc světla, zkus ty, co jsou známý jako odolnější – třeba nějaký malý kaktusy.

Je dobrý je občas otáčet, aby se nekroutily k tomu slunci, a samozřejmě dávej pozor na zalévání – v polostínu snadno přetečeš. Takže jo, jde to, ale chce to trochu experimentování a trpělivosti.

144 slov
1.4 minut čtení
31. 12. 2023
Emil Kovář

Co se týče pěstování sukulentů, je fakt, že většina z nich má ráda slunce, ale některé to zvládnou i v polostínu. Například druhy jako Echeveria nebo Haworthia jsou víc tolerantní na slabší světlo. Kaktusy většinou potřebují hodně světla, ale jsou taky nějaké, co přežijou v mírném stínu. Pokud nemáš moc sluníčka doma, tak se vyhni těm nejvíc náročným druhům a radši zkus nějaké odolnější. Důležitý je taky pravidelně otáčet květináče, aby rostly rovnoměrně a nedělaly si tendence k úpalu na jednej straně. Zkus taky sledovat, jak se jim daří – jestli nezačnou moc vyhledávat světlo nebo nebudou měknout. Jinak zalévej méně, protože ve stínu to jde pomaleji. Takže jo, dá se to, jen si vybírat správné druhy.

117 slov
1.2 minut čtení
15. 12. 2023
Pavla Havlíčková
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak optimalizovat podmínky pro pěstování exotických rostlin v domácím prostředíObjevte, jak správně přizpůsobit podmínky pro úspěšné pěstování vzácných exotických rostlin v domácím prostředí pomocí světla, teploty a vlhkosti.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky