Meskalin.cz/Fórum/Jaké světlo potřebují kaktusy, aby rostly dobře?

Jaké světlo potřebují kaktusy, aby rostly dobře?

Přemýšlím o tom, jaké podmínky jsou pro kaktusy nejvhodnější, zvlášť co se týče osvětlení. Vím, že kaktusy pocházejí z velmi slunných oblastí, ale jak moc slunce vlastně potřebují, aby se jim dařilo? Mám doma několik různých druhů kaktusů a některé vypadají skvěle, ale jiné se mi zdají slabé a vybledlé. Zajímalo by mě, jestli je důležité umístit je na okno, kde svítí přímé slunce po celý den, nebo zda snesou i nějaký stín. Taky jsem slyšel o tom, že LED lampy jsou dobré pro pěstování rostlin, takže by mě zajímalo, jestli bych měl zkusit nějakou umělou osvětlení místo přirozeného světla. Jaké spektrum světla je pro kaktusy nejlepší? Dostanou dostatek světla i na severním okně, nebo to raději udělat tak, abych je umístil na jih? Co když se počasí změní a slunce nebude svítit tolik dní v týdnu? Můžu je třeba otočit každou chvíli, aby dostaly rovnoměrné osvětlení ze všech stran? Mám prostě strach, že něco dělám špatně a chtěl bych vědět, jak vy to děláte vy – co funguje vám? Jaké máte zkušenosti s osvětlením pro kaktusy?

177 slov
1.8 minut čtení
11. 12. 2023
Marcela Kovářová

Kaktusy fakt potřebují hodně světla, ideálně aspoň 6-8 hodin přímého slunce denně. Nejlepší je umístit je na jižní okno, kde dostanou dostatek slunečního svitu. Na severním okně to nebude ono, tam se mohou vyblednout a ochabnout. Pokud máš jenom to severní okno, tak bych doporučil přemýšlet o LED lampách. Ty jsou super, pokud vybereš spektrum kolem 6000K, což je dobré pro růst.

Co se týče otáčení kaktusů, jo, to je dobrý nápad. Když je občas otočíš, tak se vyrovnají a rostou rovnoměrně. Ale pozor na přímé slunce hned po tmě, to může spálit. Pokud by bylo pár dní bez sluníčka, tak klidně zapni lampu.

Jinak pokud už máš kaktusy slabé a vybledlé, tak možná mají málo světla nebo moc vody. Kaktusy nemají rády stín ani vlhko. Takže dej pozor na tyhle věci a měly by se ti zlepšit.

138 slov
1.4 minut čtení
19. 3. 2024
Kateřina Khýrová

Kaktusy fakt potřebují hodně světla, ideálně tak 6-8 hodin přímého slunce denně. Umístění na jihozápadní nebo jižní okno je nejlepší – tam dostanou dostatek slunečního svitu. Na severním okně se jim nebude dařit, budou slabé a vybledlé. Pokud nemáš moc slunečných dní, LED lampy s plným spektrem můžou být super alternativou. U těch kaktusů je dobrý mít světlo s teplým spektrem, aby to napodobilo slunce. A jo, otáčení kaktusů je fajn, aby rostly rovnoměrně a nebyly nakloněné ke světlu. Takže jestli máš možnost, zkus je dávat blíž k oknu nebo zapnout lampu, když je venku zataženo.

96 slov
1 minut čtení
7. 1. 2024
Ladislav Šilhavý
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak optimalizovat podmínky pro pěstování exotických rostlin v domácím prostředíObjevte, jak správně přizpůsobit podmínky pro úspěšné pěstování vzácných exotických rostlin v domácím prostředí pomocí světla, teploty a vlhkosti.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky