Meskalin.cz/Fórum/Jak udržet vlhkost pro sukulenty v bytě?

Jak udržet vlhkost pro sukulenty v bytě?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně udržet vlhkost pro sukulenty v bytě, protože jsem si jich pár pořídil a nevím si rady, jak je správně zalévat a starat se o ně, aby měly dostatek vláhy. Vím, že jsou to rostliny, které nepotřebují příliš vody, ale zároveň jsem slyšel, že pokud je vzduch moc suchý, může to být problém. Jaké metody nebo triky byste doporučili, abych mohl zajistit správné podmínky pro růst mých sukulentů? Mám je na okně, ale občas se mi zdá, že mají suché listy a nerad bych je zničil. Existují nějaké speciální nádoby nebo substráty, které pomohou udržet vlhkost? Mám také obavy z přelévání, protože vím, že to může být smrtící. Jakou zvolit frekvenci zalévání a jak poznat, kdy potřebují vodu? Možná by pomohlo i nějaké zvlhčování vzduchu nebo umístění rostlin do skleníku? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně této problematiky. Děkuji!

146 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2024
Libor Čermák

Udržet vlhkost pro sukulenty může bejt trochu oříšek, ale dá se to. Sukulenty fakt nemaj rády přemokření, takže s vodou opatrně. Nejlepší je zalévat je, když je substrát úplně suchý. Zkus zastrčit prst do půdy, pokud je suchá aspoň do dvou prstů, tak jim dej napít. Co se týče vzduchu, pokud je v místnosti moc sucho, můžeš zkusit postavit nějakou misku s vodou poblíž nebo použít zvlhčovač vzduchu. Nezabírá to sice na 100%, ale něco to udělá.

Pokud máš okno, ideální je umístění na jih nebo západ, ale pozor na přímý sluneční svit, ten může spálit listy. Nádoby s odtokovými otvory jsou must-have, aby se voda neudržovala na dně. Substrát by měl být dobře propustný – zkus smíchat běžnou zeminu s pískem nebo perlitem.

Skleník by mohl bejt fajn nápad, ale i bez něj se dají sukulenty udržet ve zdraví. Jen hlídej tu vlhkost a nezapomeň na ventilaci, aby se tam netvořila plíseň. Držím palce, ať ti to roste!

157 slov
1.6 minut čtení
11. 1. 2025
Martina Konečná

Sukulenty jsou fajn, ale je fakt, že udržet pro ně správnou vlhkost může být oříšek. Nejdůležitější je správný substrát – zkus použít speciální směs na kaktusy a sukulenty, která dobře odvádí vodu. Také se vyhni klasickému květinovému substrátu, ten je moc těžký a mokrý. Co se týče zalévání, doporučuje se nechat substrát mezi zaléváním pořádně vyschnout. Můžeš to kontrolovat prstem, když je zemina suchá aspoň do hloubky 2-3 cm, tak je čas na vodu. V zimě stačí zalévat ještě míň.

Pokud máš sucho v bytě, zkus umístit sukulenty na místo, kde budou mít trochu vlhkosti ze vzduchu. Někteří lidé dávají sukulenty na podnos s vodou a kamínky, to trochu vlhkosti zvýší. Ale pozor na přelévání! Ujisti se, že máš květináče s odtokovými otvory.

Jestli se ti zdá, že mají suché listy, může to být známka nedostatku vody nebo příliš suchého vzduchu. Skleník by mohl být dobrý nápad, pokud máš možnost.

Takže shrnutí: dobrý substrát, nechat pořádně vyschnout před další zálivkou a v případě potřeby trošku navlhčit vzduch okolo. Držím palce!

170 slov
1.7 minut čtení
28. 6. 2024
Lenka Hájková
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak optimalizovat podmínky pro pěstování exotických rostlin v domácím prostředíObjevte, jak správně přizpůsobit podmínky pro úspěšné pěstování vzácných exotických rostlin v domácím prostředí pomocí světla, teploty a vlhkosti.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky