Meskalin.cz/Fórum/Co se stane, když dám Saguaro do stínu?

Co se stane, když dám Saguaro do stínu?

Zajímalo by mě, co se vlastně stane, když dám Saguaro kaktus do stínu? Mám jeden hezký exemplář a nevím, jestli mu to prospěje nebo naopak uškodí. Četl jsem, že tyto kaktusy jsou zvyklé na slunce a vedro, tak mám obavy, že by se mohli špatně adaptovat na méně světla. Jak moc je to pro ně důležité? Mohou začít hnít nebo se dokonce zhnědnout? A co fotosyntéza? Umožňuje jim vůbec dostatečně vyrábět energii, když jsou ve stínu? Chtěl bych ho ochránit před přímým sluncem během letních měsíců, ale mám pocit, že by to mohlo mít negativní dopad na jeho zdraví. Jaké jsou vlastně správné podmínky pro pěstování Saguara? Můžu je postupně zvykat na méně světla, nebo je to riskantní krok? Děkuju za jakékoliv rady a zkušenosti.

125 slov
1.3 minut čtení
16. 3. 2024
Josef Malík

Kaktusy jako Saguaro jsou fakt zvyklé na dost slunce a teplo, takže když je dáš do stínu, může to být problém. Tím, že jim ubráníš světlo, snižuješ jejich schopnost fotosyntézy, což je pro ně klíčový proces pro výrobu energie. Ve stínu můžou začít trpět, dokonce i hnití je možné, pokud budou mít příliš vlhko a málo světla.

Pokud chceš chránit kaktus před přímým sluncem v létě, zkus mu dát nějaký filtr, třeba sítku nebo něco, co ho nezakryje úplně. Pokud bys ho dal postupně do méně světla, tak by se mohl aklimatizovat, ale je to risk. V každém případě sleduj jeho stav – jestli nezačnou hnědnout nebo klesat listy. Takže celkově bych byl opatrný s tím stínem.

117 slov
1.2 minut čtení
21. 3. 2024
Lucie Brožová

Saguaro kaktusy fakt milujou slunce a teplo, takže když je dáš do stínu, pravděpodobně se jim nebude dařit. Můžou začít trpět na fotosyntézu, protože potřebují hodně světla na výrobu energie. Když je schováš před sluncem, můžeš u nich pozorovat pomalý růst nebo dokonce žloutnutí a hnití, pokud je vlhkost příliš vysoká.

Pokud chceš ochránit svého Saguara v létě, zkus mu poskytnout nějaký filtrovaný stín, třeba pod stromem nebo látkou, co propouští světlo, ale ne přímo slunce. Ale neměl bys ho dávat úplně do stínu. Pokud je to pro něj moc radikální změna, může se špatně aklimatizovat. Zmrkněte na to postupně, ale buď opatrnej. Saguaro potřebuje spoustu sluníčka, aby se mu dařilo.

111 slov
1.1 minut čtení
14. 6. 2024
Ludmila Suchá
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Objevte tajemství kaktusu Saguaro: Jak správně pečovat o tento ikonický druhZjistěte, jak správně pěstovat a udržovat kaktus Saguaro, jeho specifické potřeby a zajímavosti o tomto ikonickém druhu.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2023
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky