Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když kaktus Saguaro začne hnědnout?

Co dělat, když kaktus Saguaro začne hnědnout?

Narazil jsem na problém, který mě dost trápí. Mám doma krásný kaktus Saguaro a poslední dobou si všímám, že začíná hnědnout. Nejdřív jsem si myslel, že to může být normální, ale jak se to šíří, mám obavy, že by mohl umřít. Nevíte, co by mohlo být příčinou? Možná je to přelití nebo naopak nedostatek vody? Snažím se mu věnovat dostatek slunečního světla, takže nevím, jestli je to tím. Zkoušel jsem i měnit substrát, ale pořád se to nezlepšuje. Měl jsem za to, že kaktusy jsou docela odolné rostliny a překvapuje mě, jak rychle se to zhoršuje. Přemýšlel jsem také nad škůdci nebo nemocemi, ale zatím jsem nic neviděl. Může hnědnutí znamenat něco vážného? Co vlastně znamená, když kaktus změní barvu? Jaké kroky bych měl podniknout, abych mu pomohl? Je možné ho zachránit, nebo už je pozdě? Díky moc za jakékoliv rady!

141 slov
1.4 minut čtení
17. 2. 2024
Milada Marešová

Hnědnutí kaktusu Saguaro může být vážný problém, většinou to značí, že něco není v pořádku. Můžeš mít pravdu s přelitím – kaktusy potřebují vodu, ale nemají rády, když mají mokré kořeny. Zkus zkontrolovat substrát, jestli je dobře odvodněný. Taky je důležité, aby kaktus měl dostatek světla, ale ne přímého slunce, pokud je příliš horko. Zkus mu dát víc vzduchu, třeba ho přesunout na místo s lepší cirkulací vzduchu. Hnědnutí může být i známka nemocí nebo napadení škůdci, takže se koukni po pavučinkách nebo skvrnách. Pokud to jde, zvaž i použití fungicidu nebo insekticidu, pokud nějaké škůdce najdeš. Mějte trpělivost a sledujte ho, ale pokud se to bude zhoršovat, tak není dobré otálet. Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
27. 12. 2024
Bohuslav Mareš

Kaktus Saguaro může hnědnout z různých důvodů. První věc, co mě napadá, je přelití. Tyhle kaktusy potřebují suchou půdu a příliš vody může způsobit hnilobu kořenů. Zkus zkontrolovat substrát, jestli není moc mokrý. Další možností je nedostatek světla, i když říkáš, že mu ho dáváš dost. Hnědnutí může taky signalizovat stres z teplotních změn nebo dokonce nějakou nemoc. Zkus se podívat na spodní část rostliny a na kořeny, jestli tam není něco podezřelého. Pokud máš podezření na škůdce, prohlídni ho pořádně – jakýkoli malý červík nebo skvrna by mohla být problém. Zkus ho přesadit do čerstvého substrátu a dej mu pár dní bez vody, abys viděl, jestli se to zlepší. Někdy se dá zachránit i v horší situaci, tak to nevzdávej!

121 slov
1.2 minut čtení
19. 7. 2024
Kateřina Holušová
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Objevte tajemství kaktusu Saguaro: Jak správně pečovat o tento ikonický druhZjistěte, jak správně pěstovat a udržovat kaktus Saguaro, jeho specifické potřeby a zajímavosti o tomto ikonickém druhu.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2023
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky