Meskalin.cz/Fórum/Jak mám zalévat kaktus Saguaro?

Jak mám zalévat kaktus Saguaro?

Na internetu jsem narazil na kaktus Saguaro a hrozně mě zaujal. Je to ten obrovský, ikonický kaktus, který rostě v Arizoně a má takové ty dlouhé paže, které vypadají jako by chtěl obejmout celý svět. No a teď bych chtěl vědět, jak ho správně zalévat, protože jsem slyšel, že je to trochu jiný než zalévat normální květiny nebo jiné kaktusy. Mám doma nějaké menší kaktusy, ale Saguaro je prý dost citlivý, takže nevím, co bych měl dělat. Jak často by se měl zalévat? A kolik vody potřebuje? Taky jsem četl, že je důležité mít dobrou drenáž, ale co to vlastně znamená? Mám ho dávat do nějakého speciálního substrátu nebo mu stačí normální hlína? A co když zapomenu na zimu? Jak to ovlivní jeho potřeby vody? No a jak poznám, jestli mu něco neškodí? Děkuju za každou radu a zkušenosti s pěstováním tohoto majestátního kaktusu!

144 slov
1.4 minut čtení
17. 10. 2023
Antonín Král

Zalévání Saguara je fakt specifická věc. Tenhle kaktus je zvyklý na sucho, takže s vodou opatrně. V podstatě se doporučuje zalévat ho jen jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. A když se ochladí na podzim a v zimě, tak ho skoro vůbec nezalévej. Radši si dej pozor na to, aby substrát byl dobře propustný, což znamená, že bys měl použít nějaký speciální kaktusový substrát nebo smíchat normální zeminu s pískem a perlitem pro lepší drenáž. Drenáž je důležitá, aby se voda nedržela u kořenů a nezpůsobila hnilobu. Pokud zapomeneš na zimu, tak mu to může uškodit, protože v zimě fakt potřebuje málo vody. Když začneš mít na kaktusu hnědé skvrny nebo měkké části, tak to je jasný signál, že mu něco nevyhovuje. Takže buď opatrný a radši míň než víc.

135 slov
1.4 minut čtení
13. 12. 2024
Jindřiška Tvrdíková

Zalévání kaktusu Saguaro je fakt specifický. V podstatě, během léta ho můžeš zalévat tak jednou za měsíc, ale hodně záleží na klimatu, ve kterým žiješ. Takže pokud je horko a sucho, klidně mu můžeš dát víc vody, ale dej pozor, aby si to nepřehnal, protože to by ho mohlo zabít. Zima je jiná písnička – v zimě mu dej pohov a nechej ho skoro úplně suchý. Drenáž je důležitá, takže potřebuješ květináč s dírami na dně – tím se zbavíš přebytečný vody. Co se substrátu týče, kup si speciální směs na kaktusy nebo smíchej normální hlínu s pískem, aby to bylo vzdušnější. Sleduj jeho barvu – jestli začne být moc měkký nebo žloutnout, tak má asi problém. Takže souhrn: míň vody v zimě a víc v létě, dobrá drenáž a správnej substrát. Hlavně ho nezapomeň zkontrolovat občas!

137 slov
1.4 minut čtení
8. 12. 2024
Jiří Sýkora
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Objevte tajemství kaktusu Saguaro: Jak správně pečovat o tento ikonický druhZjistěte, jak správně pěstovat a udržovat kaktus Saguaro, jeho specifické potřeby a zajímavosti o tomto ikonickém druhu.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2023
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky