Meskalin.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak přesadit Saguaro kaktus?

Jaký je nejlepší způsob, jak přesadit Saguaro kaktus?

Přemýšlím o tom, jak správně přesadit svůj Saguaro kaktus, protože už mu v jeho aktuálním květináči začíná být těsno. Zkoušel jsem hledat nějaké rady, ale pořád jsem nenašel to pravé ořechové. Vím, že Saguaro je docela velký a těžký kaktus, takže se bojím, že bych ho mohl poškodit, když se do toho pustím. Mám si na to vzít někoho na pomoc, nebo to zvládnu sám? Jaký substrát je pro něj nejlepší? Měl bych použít speciální půdu určenou pro kaktusy, nebo stačí něco běžného? A co se týče zalévání a péče po přesazení – je dobré mu dát nějaký čas na aklimatizaci, nebo mu hned po přesazení dát vodu? Jak často by se měl zalévat poté, co bude přesazený? A co ochrana před sluncem, měl bych ho na nějakou dobu dát do stínu? Zajímalo by mě také, jestli je lepší přesazovat v určitém období roku a zda jsou nějaká specifická rizika spojená s tímto procesem. Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože já jsem zatím s kaktusy moc zkušeností neměl. Děkuju moc za jakékoli rady!

175 slov
1.8 minut čtení
14. 3. 2024
Simona Mašková

Přesazování Saguara je fakt výzva, ale dá se to zvládnout. Určitě si na to vezmi někoho jako pomoc, budeš potřebovat sílu, zejména když je kaktus velký a těžký. Co se substrátu týče, nejlepší je použít speciální půdu na kaktusy nebo aspoň směs s dobrou drenáží. Kaktusy nemají rády vodu v kořenech, takže to je klíčový faktor.

Po přesazení mu dej nějaký čas na aklimatizaci, tak týden by mohl stačit. Nezalévej hned po přesazení, raději to odlož na pár dní. Jakmile se usadí, tak zalívej zhruba jednou za dva týdny v létě, v zimě pak mnohem méně.

Co se slunce týče, je dobré ho na chvíli dát do stínu, aby si zvykl. Přesazování je nejlepší na jaře nebo na začátku léta, když začíná růst. Dávej pozor na přílišné stresy – můžeš mu poškodit kořeny a to by nebylo fajn. Takže jo, s trochou opatrnosti a péče to zvládneš!

145 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
Věra Burešová

Přesazení Saguaro kaktusu může být trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. Určitě si na to vezmi pomocníka, protože ty kaktusy můžou být dost těžký a snadno je poškodíš. Co se týče substrátu, ideální je použít speciální půdu pro kaktusy, aby měl dobrý odtok vody. Běžná zemina není moc vhodná.

Po přesazení je fajn nechat kaktus pár dní v klidu a nedávat mu vodu hned, ať se aklimatizuje. Zalévat začni až po týdnu nebo dvou, ale buď opatrný, ať nepřeliješ. Pokud jde o slunce, radši ho dej na chvíli do stínu, než si zvykne na nový prostor.

Nejlepší období na přesazení je jaro nebo začátek léta, kdy je kaktus aktivnější. Hlavně dej pozor na to, aby ses vyhnul přesazení během zimy nebo když je moc horko. Rizika jsou hlavně poškození kořenů nebo úpal, takže opatrně!

133 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Radek Macek
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Objevte tajemství kaktusu Saguaro: Jak správně pečovat o tento ikonický druhZjistěte, jak správně pěstovat a udržovat kaktus Saguaro, jeho specifické potřeby a zajímavosti o tomto ikonickém druhu.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2023
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky