Meskalin.cz/Fórum/Jak správně pěstovat kaktus Copiapoa?

Jak správně pěstovat kaktus Copiapoa?

Nedávno jsem si pořídil kaktus Copiapoa a rád bych se dozvěděl, jaké jsou nejlepší podmínky pro jeho pěstování. Zajímá mě hlavně, jaký typ substrátu je pro něj nejvhodnější, protože jsem slyšel, že potřebuje dobré odvodnění. Jaké součásti by měl substrát obsahovat? Mám doma směs písku a zeminy, ale nejsem si jistý, jestli je to ideální. Také bych chtěl vědět, jak často by se měl zalévat. Už jsem četl, že kaktusy obecně nemají rády moc vody, ale nevím, jak to platí přímo pro Copiapoa. Jaké jsou signály, podle kterých poznám, že mu něco chybí? Co se týče světla, jak moc slunce by měl mít? Mám ho dávat na okno s přímým slunečním svitem nebo raději na místo, kde bude mít dostatek světla, ale nebude vystavený přímému slunci celý den? A co teplota? Jaké teplotní rozmezí je pro něj ideální? Také bych se rád zeptal, jestli je potřeba ho nějak hnojit a pokud ano, jakým způsobem a kdy to dělat. Budu moc vděčný za všechny tipy a rady od zkušenějších pěstitelů.

169 slov
1.7 minut čtení
22. 12. 2024
Pavel Liška

Copiapoa je super kaktus, ale chce to pár věcí dodržet, aby se mu dařilo. Co se týče substrátu, měl bys použít směs, co dobře odvodňuje. Klidně si namíchej písek, perlitu a trochu zeminy, aby to mělo správnou strukturu. Kaktusy obecně moc vody nemusí, takže zalévej až když je substrát úplně suchý. U Copiapoa doporučuju zalévat spíš méně než víc – jednou za 2-3 týdny v létě by mohlo stačit. Pozoruj ho, jestli se nekroutí nebo nezhnědne – to by mohlo být špatně.

Co se světla týká, potřebuje hodně sluníčka, takže ideálně okno na jih. Ale dej pozor, aby neměl přímé slunce celý den, jinak mu může spálenou pokožku.

Teplota by měla být ideálně mezi 20-30 stupni, ale snese i vyšší teploty. Hnojení je dobrý nápad, ale až v sezóně růstu (jaro/léto). Použij slabý roztok hnojiva pro kaktusy jednou za měsíc nebo dva.

Dohromady to chce jen trošku trpělivosti a pozorování. Pokud budeš dodržovat tyhle základní rady, měl bys mít s Copiapoa úspěch.

159 slov
1.6 minut čtení
2. 12. 2024
Filip Zich

Tak s kaktusem Copiapoa je to celkem jednoduchý. Hlavně potřebuje dobrý odvodnění, takže substrát by měl mít písek, perlit a trochu zeminy. Směs písku a běžné zeminy nebude moc fungovat, zkus sehnat nějakou speciální směs na kaktusy nebo si ji namíchat s perlitem a křemičitým pískem. Zalévat to chce opatrně, tak jednou za 2-3 týdny v letě a v zimě skoro vůbec. Poznáš to podle toho, že začne žloutnout nebo hnědnout, což znamená, že má moc vody. Co se světla týče, Copiapoa má rád slunce, ale nenechávej ho na přímém slunci celý den, radši mu dej nějaké stínění během poledne. Teplota by měla být kolem 20-30 °C, ale snese i trošku víc a mín, hlavně ať nemrzne. Hnojení nepotřebuješ zas tolik, ale pokud chceš, tak jednou za měsíc v létě nějaké hnojivo pro kaktusy je fajn. Toť vše, snad ti to pomůže.

142 slov
1.4 minut čtení
17. 10. 2024
Kamila Kratochvílová
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Vzácný kaktus Copiapoa: Úskalí pěstování a jeho potřebyObjevte tajemství úspěšného pěstování vzácného kaktusu Copiapoa! Tento článek vás provede jeho nároky, častými chybami a tipy pro domácí péči.
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky