Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktus Copiapoa?

Jak často zalévat kaktus Copiapoa?

Když už mám doma toho kaktusa Copiapoa, tak bych chtěl vědět, jak často ho vlastně zalévat. Přemýšlel jsem, jestli je to tak jako u jiných kaktusů, že se to dělá jen občas, nebo jestli má nějaké speciální nároky. Mám pocit, že ten můj nějak moc nevypadá šťastně a bojím se, že mu dělám něco špatně. Zatím jsem ho zaléval jednou za pár týdnů, ale možná je to málo? Četl jsem, že by se nemělo zalévat příliš často, ale co když se mu takhle nedostává vody? Je důležité sledovat i roční období nebo to funguje pořád stejně? Jak poznám, že potřebuje více vody nebo naopak, že by měl být suší? Fakt nevím jak na to a nerad bych ho zničil. Takže pokud máte nějaké tipy na zavlažování právě pro Copiapoa nebo třeba i nějaká doporučení ohledně půdy nebo slunečního svitu, byl bych moc vděčný. Díky moc!

145 slov
1.5 minut čtení
17. 11. 2024
Ladislav Říha

Kaktus Copiapoa potřebuje dostatek slunce a hlavně správné zalévání. Zimní období je pro něj klíčové, v létě můžeš zalévat víc, ale v zimě skoro vůbec. Obecně platí, že bys měl zalévat, až když je substrát úplně suchý. Když ho zaléváš, dej mu pořádnou dávku vody, ale ať se ti nedrží v misce, to mu moc nesvědčí. Sleduj barvu a vzhled – pokud začne žloutnout nebo se zvrásňuje, tak asi potřebuje víc vody. Naopak pokud je měkký a hnědý, tak to chce sucho. Co se týče půdy, tak použij dobře propustnou směs, ideálně s pískem nebo perlitem. Slunce je důležitý, ale dej pozor na přílišné spalování v létě. Takže v podstatě – suchý substrát = zalít, mokrý substrát = nechat být.

120 slov
1.2 minut čtení
17. 11. 2024
Aleš Vaněk

Zalévání kaktusu Copiapoa je trochu jiná liga než u běžných kaktusů. Obecně platí, že se to s vodou nemá přehánět. Na jaře a v létě, když je aktivní růst, můžeš zalévat zhruba jednou za 2-3 týdny, ale pořád záleží na tom, jak máš nastavené podmínky. Pokud je hodně teplo nebo sucho, možná bude potřebovat trochu víc. Na podzim a v zimě úplně omezíš zavlažování, protože kaktus v té době většinou spí. Měl bys dát pozor na to, jak vypadá - pokud začíná žloutnout nebo měknout, tak mu asi dáváš moc vody. Naopak, když je moc suchý a ztrácí barvu, potřebuje zavlažit. Ideální je lehká propustná půda, třeba smíchaná s pískem nebo perlitem. Slunce miluje, takže mu dej co nejvíc světla. Hlavně nenechávej stát vodu v misce pod květináčem. Tak snad to pomůže!

132 slov
1.3 minut čtení
10. 7. 2024
Zuzana Tvrdíková
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Vzácný kaktus Copiapoa: Úskalí pěstování a jeho potřebyObjevte tajemství úspěšného pěstování vzácného kaktusu Copiapoa! Tento článek vás provede jeho nároky, častými chybami a tipy pro domácí péči.
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky