Meskalin.cz/Fórum/Můžu ho pěstovat venku v našem podnebí?

Můžu ho pěstovat venku v našem podnebí?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky rostlin! Mám na srdci otázku ohledně pěstování jedné konkrétní rostliny, a to kaktusu. Vlastně, není to jen tak obyčejný kaktus, ale jeden z těch exotických, co se mi moc líbí. Jenže mám obavy, jestli se mu bude dařit venku v našem podnebí. Žiji v oblasti, kde jsou zimy docela chladné a léta zase rozpalují až do úmoru. Slyšel jsem, že některé kaktusy snesou chladnější teploty, ale nejsem si jistý, co přesně to znamená. Jaké minimální teploty zvládnou? A když už se rozhodnu ho dát ven, co všechno bych měl vzít v potaz? Jaké podmínky potřebuje? Mám se bát mrazu nebo by stačilo třeba ho na zimu přenést dovnitř? Zároveň bych chtěl vědět, jestli je nutné ho chránit před silným sluncem nebo naopak potřebuje co nejvíce světla? Jak jsem už říkal, pěstování kaktusů je pro mě nové a rád bych se dozvěděl víc od zkušenějších kolegů pěstitelů. Snad mi někdo poradí a rozjasní mé pochybnosti! Děkuji moc!

161 slov
1.6 minut čtení
14. 12. 2023
Monika Macková

Tak hele, kaktusy jsou super, ale záleží na tom, jaký máš typ. Většina z nich je dost odolná, ale hodně jich nesnese pořádný mráz. Obecně bys měl hledat takové kaktusy, co zvládnou alespoň -5°C až -10°C, což jsou třeba některé druhy Echinocereus nebo Opuntia. V zimě je určitě dobrý je přenést dovnitř, když se teploty propadnou.

Co se týče slunce, kaktusy milují světlo, takže by měly mít co nejvíc sluníčka. Ale pozor na to, když je příliš horko nebo ho máš na přímém slunci hned po přenesení z chladného místa – to může být pro ně šok. Obecně platí, že potřebují dobře odvodněnou půdu a pokud je venku moc vláhy, tak to se jim taky nelíbí. Takže dej bacha na to, ať nemáš v květináči stojatou vodu.

Takže shrnuto – vyber si správný druh kaktusu, dej mu hodně světla a na zimu ho radši schovej dovnitř. Hodně štěstí!

148 slov
1.5 minut čtení
20. 10. 2024
Viktor Bednář

Tak kaktusy jsou fakt zajímavý, ale záleží na druhu. Některé zvládnou i minusový teploty, třeba Echinocactus nebo Opuntia, ale většina klasických kaktusů na mrazy moc není. Pokud máš chladný zimy, tak je lepší je na zimu přenést dovnitř, jinak ti umřou. Venku potřebujou hodně světla, ale v horkých letních dnech bacha na spálení, to se může stát. Základ je dobrá drenáž, aby nezůstávala voda v květináči. A když je venku, tak si dávej pozor na déšť a vlhkost. Takže pokud máš možnost ho brát dovnitř a ven, to je prostě ideální. Jinak uvidíš jak se mu povede a pak můžeš experimentovat.

101 slov
1 minut čtení
22. 5. 2024
Lucie Kotková
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Vzácný kaktus Copiapoa: Úskalí pěstování a jeho potřebyObjevte tajemství úspěšného pěstování vzácného kaktusu Copiapoa! Tento článek vás provede jeho nároky, častými chybami a tipy pro domácí péči.
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky