Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když žloutne můj kaktus Copiapoa?

Co dělat, když žloutne můj kaktus Copiapoa?

Mám problém se svým kaktusem Copiapoa, který mi už nějakou dobu dělá starosti. Z ničeho nic začal žloutnout a já nevím, co s tím mám dělat. Kaktusy jsou přece odolné rostliny a já bych nechtěl, aby mi umřel. Zkoušel jsem ho zalévat méně, protože jsem slyšel, že přemokření může být špatné, ale stále se to nezlepší. Možná mu chybí slunce? Mám ho přesunout na místo s více světlem? Nebo je to naopak, že má moc slunce? Vůbec nevím, jak poznat, co mu vlastně chybí. Vydrží takové změny nebo je už pozdě? Četl jsem něco o škůdcích, ale zatím jsem žádné neviděl. Může to být třeba hniloba kořenů? Chci jenom, aby byl zase zdravý a krásný jako dřív. Když si vzpomenu na jeho nádherné zbarvení a tvar, je mi to líto. Jaké by mohly být příčiny jeho žloutnutí a co bych měl udělat pro záchranu? Můžete mi prosím poradit?

148 slov
1.5 minut čtení
8. 5. 2024
Hana Jirková

Žloutnutí kaktusu Copiapoa může mít několik příčin. Zkus si zkontrolovat, jestli nemáš kaktus přemokřený. I když jsi zaléval méně, může být v substrátu pořád moc vlhka. Kaktusy potřebují, aby substrát mezi zaléváním pořádně proschnul. Hniloba kořenů je dost častý problém. Zkus ho vytáhnout a mrknout na kořeny, jestli nejsou hnědé nebo měkké.

Pokud jde o světlo, většinou dávají kaktusy přednost jasnému slunečnímu světlu, ale pozor na spáleniny. Jestli je máš dlouho na přímém slunci, mohlo by to být taky špatně. Zkus ho přesunout na místo s rozptýleným světlem a uvidíš.

Také si dej pozor na škůdce, i když je nevidíš. Zkontroluj listy a stonky pořádně. Pokud nic nenajdeš a žloutnutí neustupuje, možná bude nejlepší použít nějaký fungicid, pokud máš podezření na hnilobu. Vydrž a není třeba panikařit, kaktusy se dokážou vzpamatovat, ale chce to čas a péči.

136 slov
1.4 minut čtení
3. 11. 2024
Bohumil Kubík

Žloutnutí kaktusu může mít několik příčin. Zkus se podívat na zalévání, jestli ho nemáš moc mokrý. Kaktusy většinou potřebují méně vody, zvlášť v zimě. Zkontroluj taky, jestli nemá hnilobu kořenů – když máš podezření, že jo, tak je dobrý ho vyndat z květináče a podívat se na kořeny. Pokud jsou černý nebo měkký, to není dobrý. Co se slunce týče, Copiapoa miluje hodně světla, ale přímé slunce v horku může spálit. Zkus mu najít nějaké místo, kde bude mít dostatek světla, ale nebude to přímo na žhavém slunci po celý den. S tím hnojením to taky nepřeháněj, můžeš zkusit lehce hnojit během vegetačního období. A pokud si myslíš, že má škůdce, zkontroluj listy a stonky pro nějaký malé tečky nebo pavučinky. Určitě ho pozoruj a dej vědět, jak se daří!

130 slov
1.3 minut čtení
15. 12. 2024
Daniela Procházková
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Vzácný kaktus Copiapoa: Úskalí pěstování a jeho potřebyObjevte tajemství úspěšného pěstování vzácného kaktusu Copiapoa! Tento článek vás provede jeho nároky, častými chybami a tipy pro domácí péči.
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky