Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje sukulenty dostávají moc slunce a pálí se listy?

Jak poznám, že moje sukulenty dostávají moc slunce a pálí se listy?

Mám několik sukulentů, které jsem si nedávno pořídil a snažím se o ně pečovat co nejlépe. Jenže teď mám trochu obavy, že možná dostávají příliš mnoho slunce. Některé listy začínají mít divnou barvu a vypadají jako kdyby se začaly pálit. Je to normální, nebo bych měl něco změnit? Jak poznám jasně, že moje sukulenty jsou přesušené nebo spálené od slunce? Zaznamenal jsem, že některé rostlinky mají na listech skvrny – může to být známka toho, že se jim nedaří? A co se vlastně stane, když sukulenty dostanou moc slunce? Všiml jsem si, že některé mají i jakoby scvrklé listy. Kdybych je měl přemístit do stínu, jak rychle by se měly zotavit? Také mě zajímá, jestli existují nějaké specifické druhy sukulentů, které jsou citlivější na sluneční záření než jiné. Vím, že obecně potřebují hodně světla, ale jak moc je už moc? Chtěl bych se ujistit, že dělám všechno správně, ale zatím mám pocit, že nevím úplně přesně, jak to s péčí o ně funguje. Můžete mi prosím poradit?

167 slov
1.7 minut čtení
5. 6. 2024
Hana Sládková

Když vidíš, že listy sukulentů mají divnou barvu, jako by byly spálené, tak to je fakt známka toho, že dostávají moc slunce. Typicky se to projevuje žloutnutím nebo hnědými skvrnami na listech. Pokud jsou listy scvrklé, může to být taky signál, že rostlina je dehydrovaná, nebo se snaží ubránit přesušení. Jinak pokud máš sukulenty na přímém slunci a vidíš tyhle znaky, měl bys je přesunout do místa s rozptýleným světlem nebo částečným stínem, aby se zotavily. Trvá to různě dlouho, ale většinou pár týdnů by mělo stačit. Některé druhy jako Echeveria nebo Haworthia jsou citlivější na přímé slunce. Obecně platí, že sukulenty potřebují světlo, ale ne až na hranici spálení. Drž je spíš na světlejším místě bez přímých paprsků v poledne a bude to lepší.

125 slov
1.3 minut čtení
16. 7. 2024
Marek Sládek

Takže, jestli vidíš, že listy sukulentů mají divnou barvu, jako by byly spálené nebo mají skvrny, pravděpodobně se jim nelíbí moc slunce. To spálení může vypadat jako hnědé nebo světlejší skvrny na listech. Když jsou listy scvrklé, může to být známka dehydratace nebo moc tepla. Obecně platí, že sukulenty potřebují hodně světla, ale přímé slunce může být někdy moc, obzvlášť na léto. Zkus je přesunout na místo s rozptýleným světlem nebo částečným stínem a uvidíš, jestli se to zlepší. Zpravidla by se měly začít zotavovat docela rychle, ale nějaký čas to může trvat. Co se týče citlivosti na slunce, některé druhy jako Echeveria můžou být víc náchylné na spálení než jiné. Takže jo, sleduj je a pokud se zdají být v pořádku, tak je asi v dobrém místě.

128 slov
1.3 minut čtení
5. 10. 2022
Pavel Hůlka
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Optimalizace osvětlení pro sukulenty: Jak se vyhnout spálení listůNaučte se, jak správně umístit sukulenty a optimalizovat jejich osvětlení, abyste minimalizovali riziko spálení listů. Tento průvodce nabízí užitečné ...
1000 slov
10 minut čtení
4. 11. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky