Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když má sukulent na slunci podezřelé skvrny?

Co dělat, když má sukulent na slunci podezřelé skvrny?

Mám takový problém, moje sukulenty se zdají být v poslední době ve špatném stavu. Všiml jsem si, že některé z nich mají na listech podivné skvrny a zdá se, jako by se začaly "spálit" na slunci. Začalo to tím, že jsem je dal na okno, kde dostávají hodně světla, ale teď mám pocit, že to byla chyba. Vím, že sukulenty milují slunce, ale teď se bojím, jestli je to pro ně opravdu zdravé. Co bych měl udělat? Mám je přemístit do stínu nebo jen zmírnit intenzitu slunečního záření? Jak poznám, jestli jsou skutečně spálené nebo jestli jde o jiný problém? Možná jsem je také zalil moc často – jak moc je potřeba zalévat sukulenty v létě? Měl bych použít nějaký speciální substrát nebo hnojivo? Je lepší je přesadit do větších květináčů? A co když už jsou ty škody na listech příliš velké? Mám je radši odstranit nebo to nechat být? Prostě nevím, co s tím dělat a trochu se bojím, že o ně přijdu. Jaké máte zkušenosti vy s pěstováním sukulentů a co byste doporučili?

175 slov
1.8 minut čtení
29. 9. 2022
Rudolf Prchal

Když máš na sukulentech skvrny, tak to může být spálení od slunce. Můžeš zkusit je přemístit na místo, kde budou mít rozptýlené světlo, třeba za okno s nějakým záclonem nebo je dát trošku dál od okna. Záleží na druhu sukulentů, některý snesou víc slunce a jiný míň. Pokud jde o zalévání, tak v létě se doporučuje zalévat jednou za týden nebo až když substrát úplně proschnu. Hlavně ne přelívat, to je častý problém. Co se substrátu týče, tak je dobrý použít speciální pro sukulenty, aby měla dobrý odtok vody. Jestli už jsou ty skvrny hodně špatný, tak můžeš ošklivý listy odstřihnout, aby to nevypadalo hrozně a rostlina se mohla soustředit na zdravější části. Větší květináče nejsou nutný, pokud nejsou kořeny už moc stísněný. Držím palce, ať to zvládneš!

128 slov
1.3 minut čtení
26. 11. 2022
Marek Tesař

Sukulenty mají rády slunce, ale taky to s ním nesmíš přehnat. Pokud máš na listech skvrny, je dost možné, že je spálily. Zkus je přesunout na místo, kde budou mít rozptýlené světlo, třeba kousek od okna nebo pod nějakou rostlinu. Zároveň se ujisti, že je nezaléváš moc často – v létě stačí jednou za týden, maximálně jednou za deset dní. A co se hnojení týče, pokud používáš standardní substrát pro sukulenty, hnojit můžeš každé 4-6 týdny během růstového období. Pokud už máš na listech velké fleky, klidně je odstřihni, nepomůže jim to a může to i zatáhnout nějaké infekce. A pokud se ti zdá, že jsou v malých květináčích, tak klidně můžeš přesadit do větších. Hlavně to nepřehánět se zaléváním a dávat jim dostatek světla bez přehřívání. Držím palce!

129 slov
1.3 minut čtení
8. 1. 2023
Nikola Žemličková
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Optimalizace osvětlení pro sukulenty: Jak se vyhnout spálení listůNaučte se, jak správně umístit sukulenty a optimalizovat jejich osvětlení, abyste minimalizovali riziko spálení listů. Tento průvodce nabízí užitečné ...
1000 slov
10 minut čtení
4. 11. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky