Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mají sukulenty spálené listy?

Co dělat, když mají sukulenty spálené listy?

Mám doma pár sukulentů, které jsem si pořídil nedávno a teď jsem si všiml, že mají spálené listy. Vypadá to, jako by byly příliš vystavené slunci, ale nebyl jsem si jistý, jestli se s tím dá něco udělat. Zkoušel jsem je přemístit na jiné místo, ale nevím, zda je to dostatečné řešení. Můžou se ty listy nějak zotavit nebo je prostě musím odstřihnout? A co bych měl dělat, abych tomu předešel v budoucnu? Je lepší je umístit na místo s méně slunečním svitem nebo mám hledat specifické druhy sukulentů, které snesou více světla? Co když už mají spálené listy a já nevím, co dál? Jaká je nejlepší péče pro sukulenty, aby se takovým problémům dalo předejít? Máte někdo zkušenosti s tímto problémem? Dík za jakoukoli radu!

126 slov
1.3 minut čtení
14. 7. 2021
Romana Pospíšilová

Když mají sukulenty spálené listy, tak je to fakt blbý. V první řadě je dobrý je fakt přesunout na místo, kde není takový vedro a slunce. Spálenej list už se ale asi nezotaví, tak ho klidně odstřihni, ať to nevypadá hrozně. Příště dej pozor na to, jak moc slunce dostávají – některé sukulenty snesou víc světla, jiné ne. Zkus je umístit na místo s rozptýleným světlem, to jim většinou vyhovuje líp. Co se týče péče, tak pravidelně kontroluj vlhkost substrátu a nezapomínej na drenážní otvory v květináčích. Takže hlavně nepřehánět to se sluncem a občas je zkontrolovat. To by mělo pomoct, aby se ti to už nestávalo.

107 slov
1.1 minut čtení
23. 12. 2024
Bedřich Konečný

Když máš spálené listy na sukulentech, tak to většinou znamená, že dostali moc přímého slunce. Zkus je přesunout na místo, kde budou mít víc rozptýleného světla, třeba k oknu, kde nesvítí slunce přímo. Spálené listy se většinou nezotaví, takže je asi nejlepší je odstřihnout, aby to nevypadalo tak hrozně a rostlina se mohla soustředit na zdravý růst. Aby ses tomu vyhnul v budoucnu, můžeš zvolit sukulenty, co snesou víc světla, nebo je prostě aklimatizovat postupně. Měj na paměti, že i sukulenty potřebují nějaký stín, zejména v parných měsících. A hlavně, sleduj je a uč se od nich – každá rostlina je jiná.

102 slov
1 minut čtení
1. 4. 2024
Matěj Kříž
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Optimalizace osvětlení pro sukulenty: Jak se vyhnout spálení listůNaučte se, jak správně umístit sukulenty a optimalizovat jejich osvětlení, abyste minimalizovali riziko spálení listů. Tento průvodce nabízí užitečné ...
1000 slov
10 minut čtení
4. 11. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky