Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že své sukulenty spaluju světlem?

Jak poznám, že své sukulenty spaluju světlem?

Mám doma pár sukulentů, které se mi daří udržovat, ale teď jsem začal mít pocit, že možná něco dělám špatně. Všiml jsem si, že některé listy na mých rostlinách mají podivné hnědé skvrny a některé dokonce začínají opadávat. Na internetu jsem četl, že to může být způsobeno spálením od slunce, ale nejsem si jistý, jestli je to opravdu ten případ. Jak mám poznat, jestli moje sukulenty dostávají příliš mnoho světla? Mohu se zaměřit na barvu listů nebo jejich tvar? Slyšel jsem, že některé sukulenty by měly mít výrazně zelené listy, zatímco jiné by měly mít spíše šedozelený odstín. Je možné, že když je světlo příliš intenzivní, mohou se listy zbarvit do žluta nebo dokonce začít hnědnout? A co místo, kde je pěstují – je důležité mít je blízko okna nebo by měly být na místě s rozptýleným světlem? Mám také několik rostlin na parapetu a zdá se, že tam jsou pořád vystaveny přímému slunci. Jak moc slunce je pro sukulenty příliš? Je lepší sundat je z přímého světla a přesunout někam jinam? Rád bych se vyhnul problémům a měl zdravé a krásné rostliny. Jaké další příznaky bych měl sledovat? Budu rád za jakoukoli radu nebo zkušenost, kterou máte.

198 slov
2 minut čtení
22. 10. 2023
Vojtěch Pech

Hnědé skvrny na listech sukulentů fakt můžou být známka spálení. Když mají příliš intenzivní světlo, často to způsobí, že se listy zbarvují do žluta nebo hnědnou a taky opadávají. Zkus se podívat na barvu listů – pokud jsou moc vybledlé nebo spíš hnědé než zelené, pravděpodobně dostávají víc slunce, než by měly.

Další věc, co můžeš udělat, je zkontrolovat, kde je máš postavené. Parapet s přímým sluncem může být fakt silný. Zkus je přesunout na místo s rozptýleným světlem, třeba kousek dál od okna. Většina sukulentů má ráda hodně světla, ale přímé slunce na celý den nemusí být ideální.

Pokud se ti tohle děje, dej jim chvilku pauzu od toho silného světla a uvidíš, jestli se zlepší. Sleduj i nové výhonky – pokud rostou zdravě a vypadají dobře, tak je to dobré znamení. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
18. 12. 2024
Dana Bartošová

Když máš sukulenty, tak je fakt důležitý sledovat, jak vypadaj. Hnědý skvrny na listech jsou jasná známka, že možná dostávají moc světla. Obecně platí, že sukulenty by měly mít takový ten zdravě zelený nebo šedozelený odstín, ale když začnou žloutnout nebo hnědnout, tak je to varování. Pokud listy opadávají, taky to není dobrý znamení.

Když máš sukulenty na parapetu a jsou tam pořád na přímém slunci, může to být moc. Většina sukulentů snese dost světla, ale jen nějakou dobu - obvykle se doporučuje mít je na místě s rozptýleným světlem. Můžeš zkusit přesunout je o kousek dál od okna nebo jim poskytnout nějaký stín, třeba s pomocí záclon.

Jako další příznaky koukej, jak rostou. Jestli se zdají být „vytažené“ nebo slabé, tak to může taky znamenat nedostatek světla, ale pokud mají poškozené listy a deformace, tak to určitě značí přehřátí. Zkus experimentovat a uvidíš, jak se pak budou chovat. Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
11. 10. 2024
Hana Šrámková
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Optimalizace osvětlení pro sukulenty: Jak se vyhnout spálení listůNaučte se, jak správně umístit sukulenty a optimalizovat jejich osvětlení, abyste minimalizovali riziko spálení listů. Tento průvodce nabízí užitečné ...
1000 slov
10 minut čtení
4. 11. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky