Meskalin.cz/Fórum/Jaké je ideální osvětlení pro kaktusy a sukulenty?

Jaké je ideální osvětlení pro kaktusy a sukulenty?

Nedávno jsem začal s pěstováním kaktusů a sukulentů a mám pár otázek ohledně osvětlení, protože to je asi jedna z nejdůležitějších věcí, co se týče jejich růstu. Vždycky jsem slyšel, že tyto rostliny potřebují hodně světla, ale jaké světlo je vlastně ideální? Hledám odpovědi na to, kolik hodin světla by měly dostávat za den. Je lepší přímé slunce nebo spíš rozptýlené světlo? A co třeba umělé osvětlení? Mám doma lampu s LED diodami, tak nevím, jestli ji mám používat, nebo jestli to není pro kaktusy a sukulenty to pravé. Také bych rád věděl, jak se pozná, že rostlina má dostatek světla, nebo naopak, že ho má málo. Můžou mít nějaké specifické požadavky podle druhu? Například jestli jsou nějaké kaktusy, které snášejí méně světla než ostatní? Byl bych moc vděčný za každou radu nebo zkušenost, kterou máte. Jak jste to řešili vy se svými kaktusy a sukulenty? Děkuju!

147 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2023
Adéla Bečková

Osvětlení pro kaktusy a sukulenty je fakt klíčový. Většinou potřebujou hodně světla, ideálně tak 12-14 hodin denně. Přímý slunce je pro ně nejlepší, ale pozor na spálení, když je na ně moc intenzivně. Rozptýlené světlo taky funguje, hlavně v létě, kdy je hodně horko a slunce pálí.

S tou LED lampou to můžeš zkusit, spousta lidí ji používá a docela to funguje. Jen dej pozor na spektrum světla - mělo by mít červenou a modrou část, to podporuje růst. Kaktusy většinou snášej víc světla než sukulenty, ale každý druh má svoje preference. Třeba některý sukulenty budou radši ve stínu než v přímém slunci.

Jak poznat, že mají dostatek světla? Když jsou hezky zelené a rostou. Pokud začnou vyhledávat světlo (např. nakláněním se), nebo se zbarvují do bledých odstínů, tak to znamená, že mají málo světla. Takže testuj a sleduj, co tvoje rostliny dělají.

142 slov
1.4 minut čtení
2. 8. 2023
Pavel Hloušek

Osvětlení je fakt důležitý, to máš pravdu. Kaktusy a sukulenty většinou potřebují hodně světla, ideálně tak 12-14 hodin denně. Přímý sluneční svit je pro ně nejlepší, ale pozor na to, aby nebyly spálené. Takže pokud je máš na okně, dej je někam, kde dostanou slunce, ale ne úplně celodenně. Rozptýlené světlo taky jde, ale ne všechny typy to zvládnou.

Pokud jde o umělé osvětlení, LEDka může být v pohodě. Jen se ujisti, že máš dost silné a správnou spektrální škálu. Dobrý je třeba plnospektrální světlo. Kaktusy ti dají vědět, když mají málo světla – budou se vytahovat (roztahovat) a mohou ztratit barvu. Naopak, když dostanou moc slunce, můžou zhnědnout nebo spálit listy.

Některé druhy kaktusů snesou míň světla než jiné – třeba opuncie nebo někteří malí kaktusíci to zvládnou líp v polostínu. Takže když kupuješ nové rostlinky, koukni na jejich požadavky na světlo. Každopádně experimentuj a sleduj, co funguje u tebe.

150 slov
1.5 minut čtení
17. 7. 2023
Jarmila Kočová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Optimalizace osvětlení pro sukulenty: Jak se vyhnout spálení listůNaučte se, jak správně umístit sukulenty a optimalizovat jejich osvětlení, abyste minimalizovali riziko spálení listů. Tento průvodce nabízí užitečné ...
1000 slov
10 minut čtení
4. 11. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky