Meskalin.cz/Fórum/Jak sušit bylinky, aby neztratily chuť?

Jak sušit bylinky, aby neztratily chuť?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na sušení bylinek. Mám doma spoustu bylinek, jako je bazalka, oregano, tymián a další, a rád bych si je usušil na zimu. Slyšel jsem, že sušení může být dost delikátní proces a že když se to udělá špatně, bylinky pak ztrácí svou chuť i vůni. Vím, že je důležité vybrat správnou dobu sklizně a také jak je sušit, ale nějak mi to není jasné. Jaké metody na sušení bylinek jsou nejlepší? Mám je sušit na vzduchu, nebo použít nějakou troubu? Jakou teplotu nastavit? Je lepší je sušit vcelku nebo je nasekat na menší kousky? A co osvětlení a vlhkost? Jak dlouho vlastně trvá, než jsou bylinky připravené? A co udělat s těmi bylinkami potom, abych je uchoval v co nejlepší kvalitě? Já vím, mám spoustu otázek, ale opravdu bych si rád uchoval tu jejich čerstvou chuť i vůni po celou zimu. Děkuju za váš čas a rady.

153 slov
1.5 minut čtení
12. 2. 2023
Jarmila Kočová

Sušení bylinek je fakt důležitý, aby si zachovaly chuť a vůni. Jo, určitě je dobrý sklízet je v době, kdy jsou nejvíc aromatické, obvykle těsně před kvetením. Nejlepší metoda sušení je na vzduchu – prostě je svážeš do malých svazků a pověsíš na suché, tmavé místo. Osvětlení a vlhkost jsou důležitý, takže se vyhni slunečnímu světlu a vlhkým místům.

Co se týče trouby, tak to může fungovat, ale musíš to dát na nízkou teplotu (tak kolem 40-50 stupňů Celsia). Ale dej pozor, aby se nespálily – lepší je radši to kontrolovat. Co se týká sekání bylinek, no, většinou je lepší je sušit vcelku, protože si tak lépe uchovají chuť. Jakmile jsou bylinky suché (zpravidla pár dní), dej je do sklenic nebo plechovek a uschovej na chladném a tmavém místě. Takhle ti vydrží mnohem líp! Tak hodně štěstí s tím sušením!

139 slov
1.4 minut čtení
17. 3. 2024
Elena Štěpánková

Sušení bylinek je fakt důležitý, pokud chceš, aby nestratily chuť. Nejlepší je sušit je na vzduchu, to znamená, že je můžeš pověsit za stonky na nějakým tmavým a suchým místě. Tím se zachová víc esenciálních olejů a vůně. Pokud bys chtěl použít troubu, tak ji nastav na hodně nízkou teplotu, tak kolem 40-50 stupňů, a měly by být otevřené dvířka, aby vlhkost mohla unikat. Bylinky nemusíš moc sekat, spíš je suš vcelku – vydrží pak líp. Co se času týče, tak to může trvat 1-2 týdny podle druhu bylinky a vlhkosti vzduchu. Po usušení je dej do sklenic s těsným víčkem a uchovávej na tmavém místě, aby si co nejvíc udržely chuť a vůni. A nezapomeň, že čím čerstvější bylinky, tím lepší výsledek.

123 slov
1.2 minut čtení
8. 12. 2023
Bohumil Pícha
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Poznání procesů sušení: Jak zachovat chuť a vůni bylinDetailní průvodce různými metodami sušení bylin, které pomáhají uchovat jejich charakteristické vlastnosti.
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky