Meskalin.cz/Fórum/Jak správně sušit bylinky, aby neztratily chuť?

Jak správně sušit bylinky, aby neztratily chuť?

Mám pár bylinek na zahradě a přemýšlím, jak je správně usušit, abych o ně v zimě nepřišel a hlavně, aby si zachovaly tu svou skvělou chuť. Mám nějaké zkušenosti s sušením, ale vždycky si nejsem jistý, jestli to dělám správně. Jaké jsou nejlepší metody sušení bylinek? Chtěl bych vědět, jestli je lepší je sušit na vzduchu nebo třeba v troubě, nebo se doporučuje nějaký jiný postup. Vím, že teplota a doba sušení jsou důležité faktory, ale jaké? A co třeba svazování bylinek do kytic? Je to dobrý nápad, nebo se tím chuť zhorší? Rád bych slyšel vaše tipy a osvědčené triky, které pomohou uchovat jejich aroma a vlastnosti. Díky moc za rady!

112 slov
1.1 minut čtení
31. 5. 2023
Richard Kovář

Sušení bylinek je celkem jednoduchý proces, ale chce to pár fint. Nejlepší je sušit je na vzduchu, to si zachovaj víc chuti a aroma. Stačí je svázat do malých kytic a pověsit je na suchém, tmavém a dobře větraném místě. Tohle zabraňuje slunečnímu záření, což by mohlo chuť zhoršit. Co se týče teploty, tak radši nic nedávej do trouby, to by je mohlo spálit. Jestli chceš zrychlit proces, můžeš to zkusit v sušičce na bylinky, ale pozor na nastavení teploty – mělo by to být kolem 35-45 °C. Důležitý je i čas sušení, některé bylinky jako tymián nebo bazalka potřebujou jen pár dní, jiný jako rozmarýn může trvat i týden. A jo, svazování je fajn nápad – akorát ne moc silně, aby se nepoškodily listy. Pak už jen uskladnit v suchu a temnu – sklenice nebo papírové pytlíky jsou ideální. Tímhle způsobem si udržíš skvělou chuť až do zimy!

149 slov
1.5 minut čtení
25. 2. 2024
Markéta Klímová

Sušení bylinek je fakt důležitý, aby si uchovaly chuť. Nejlepší je sušit je na vzduchu, ideálně ve stínu a na dobře větraném místě, aby se nezapařily. Můžeš je svázat do malých kytic a viset je dolů, to je klasika. Pokud chceš rychlejší metodu, trouba může fungovat, ale dej pozor na nízkou teplotu, tak kolem 40-50 °C, jinak to spálíš. Doba sušení se liší podle bylinky, ale většinou pár hodin stačí. Když jsou suché, uschovej je v tmavých nádobách, aby chránily aroma. Taky je fajn mít je co nejdřív po sklizni, čím čerstvější, tím lepší. Takže hodně štěstí s bylinkama!

99 slov
1 minut čtení
10. 5. 2023
Jana Malá
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Poznání procesů sušení: Jak zachovat chuť a vůni bylinDetailní průvodce různými metodami sušení bylin, které pomáhají uchovat jejich charakteristické vlastnosti.
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky