Meskalin.cz/Fórum/Jak uchovávat sušené byliny, aby si udržely vůni?

Jak uchovávat sušené byliny, aby si udržely vůni?

Zajímalo by mě, jak správně uchovávat sušené byliny, aby se jejich vůně co nejdéle udržela. Mám doma několik druhů bylinek, které jsem si sama nasušila, jako je bazalka, oregano a tymián. Ačkoliv je to skvělý způsob, jak mít čerstvé chutě po ruce, všimla jsem si, že po nějaké době začínají ztrácet svoji intenzivní vůni a chuť. Zkoušela jsem je uchovávat v různých nádobách, ale nejsem si jistá, co dělám špatně. Vím, že světlo a vlhkost by mohly hrát roli, ale jaké konkrétní metody nebo obaly jsou nejlepší? Je lepší používat skleněné nádoby nebo něco jiného? A co teplota – mám je skladovat v chladu nebo naopak při pokojové teplotě? Je také důležité bylinky před uložením rozdrtit nebo nechat vcelku? Děkuji moc za každou radu! Ráda bych si užila plnou chuť svých bylinek co nejdéle.

134 slov
1.3 minut čtení
26. 7. 2024
Ondřej Špaček

Nejlepší je sušený bylinky uchovávat v temnu a chladu. Já je mám v takových tmavých skleněných nádobách, co mají těsnící víčka. Tím se chrání před světlem a vlhkostí. Rozhodně nedávej bylinky do plastu, to pak rychle ztrácí vůni. Co se týče teploty, tak pokojová teplota je ok, ale pokud máš možnost, dej je někam do spíže nebo do lednice (ale ne všechny bylinky to snesou). Zkus je nechávat vcelku, až když je potřebuješ, tak je rozdrť. Když je nadrtíš před uložením, tak dřív ztrácí aroma. A nezapomeň na to, že čím méně s nima manipuluješ, tím líp si udržejí chuť a vůni. Tak hodně štěstí a užij si vaření!

109 slov
1.1 minut čtení
15. 4. 2024
Viktor Mareš

Takže, uchovávání sušených bylin je fakt důležité, aby si udržely chuť a vůni. Rozhodně je nejlepší je mít v nějakých skleněných nádobách, klidně i ve tmě, protože světlo je zabiják. Co se týče vlhkosti, musíš mít sušené byliny v suchu. Zkus to třeba v kuchyni, ale ne vedle sporáku nebo myčky, to může být vlhké.

Teplota by měla být spíš pokojová, ne moc horko, radši chladněji, ale ne v lednici – to bys je mohla navlhčit. A rozdrtit nebo ne? No, pokud je necháš vcelku, tak ti víc vydrží čerstvé aromatické oleje. Ale pokud chceš používat hned, tak je můžeš trošku rozdrtit na menší kousky.

Celkově se snaž uchovávat bylinky bez vzduchu a v suchu. Vydrží ti daleko déle a budeš mít skvělou chuť do jídla! Takže hodně štěstí s tvými bylinkami!

130 slov
1.3 minut čtení
13. 6. 2024
Kateřina Holušová
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Poznání procesů sušení: Jak zachovat chuť a vůni bylinDetailní průvodce různými metodami sušení bylin, které pomáhají uchovat jejich charakteristické vlastnosti.
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky