Meskalin.cz/Fórum/Jak sušit bylinky, aby si zachovaly chuť?

Jak sušit bylinky, aby si zachovaly chuť?

Zajímalo by mě, jak správně sušit bylinky, abych si je mohl uchovat na zimu a zároveň si zachovaly tu skvělou chuť. Mám doma spoustu čerstvých bylinek, jako je bazalka, oregano nebo tymián, ale bojím se, že když je usuším špatně, tak přijdou o veškerou chuť a aroma. Slyšel jsem o různých metodách, jako je sušení na vzduchu nebo v troubě, ale nejsem si jistý, která metoda je pro které bylinky nejvhodnější. Co je lepší? Mám bylinky trhat do sucha nebo je nechat na stonku? A co teplota? Je dobré je sušit na slunci nebo v temnu? Jak dlouho to vůbec trvá? Myslíte, že je lepší používat sušičku na ovoce nebo to raději dělat přírodně? A co skladování hotových sušených bylinek? Jak je uchovávat, aby se neztratila ta jejich chuť? Budu rád za jakékoliv tipy a rady od zkušenějších pěstitelů. Děkuji!

140 slov
1.4 minut čtení
17. 6. 2023
Michal Hradil

Sušení bylinek je fakt důležitý, aby si uchovaly chuť a aroma. Pokud máš bazalku, oregano nebo tymián, doporučuji sušit je spíš na vzduchu než v troubě, protože vysoká teplota může zničit ty voňavé oleje. Takže klidně je trhej na stonku a pověs je vzhůru nohama na suchém, tmavém místě. Slunce je sice fajn, ale může to bylinky spálit a ztratit chuť. Čas sušení závisí na druhu a podmínkách, ale většinou to trvá tak 1-2 týdny.

Pokud máš sušičku, můžeš ji použít, ale dej pozor na nízké teploty kolem 35-40 stupňů, aby se zachovaly aromatické látky. Když jsou bylinky suché, tak je ulož do vzduchotěsných sklenic a skladuj je na tmavém a chladném místě. To pomůže udržet jejich chuť co nejdéle. Určitě se vyhni světlu a vlhkosti. Takže to shrnu: suš na vzduchu, klidně na stonku, vyvaruj se přímého slunce a tepla, a pak dobře skladuj.

144 slov
1.4 minut čtení
29. 3. 2024
Šárka Doleželová

Sušení bylinek je celkem jednoduchý proces, ale chce to pár triků, aby se zachovala chuť a aroma. Nejlepší je bylinky sbírat v suchém počasí, ideálně ráno, když je rosa pryč. Některé bylinky jako bazalka nebo oregano se doporučuje sušit na stonku, jiný třeba tymián – to už záleží na tom, co máš radši.

Pokud jde o metody, sušení na vzduchu je super pro většinu bylinek. Prostě je zavěsíš do svazku a necháš viset na tmavém místě s dobrou cirkulací vzduchu. Slunce může bylinky spálit a zničit chuť. Pokud chceš urychlit proces, sušička na ovoce je taky fajn volba, ale dej pozor na teplotu, aby to nebylo moc horké – kolem 35-40 °C by mělo stačit.

Skladuješ je pak v tmavých sklenicích, pořádně uzavřených. Hlavně se vyhni vlhkosti. Tak ti vydrží dlouho a chuť bude pořád skvělá. Co se týče doby sušení, to záleží na bylinkách a podmínkách, ale většinou to trvá pár dní až týden. Tak hodně štěstí s těma bylinkama!

159 slov
1.6 minut čtení
24. 5. 2024
Šárka Vacková
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Kdy je ideální čas na sklizeň bylin pro sušení? Praktické tipy a trikyObjevte, kdy je ten pravý okamžik na sklizeň bylin pro sušení, a zjistěte, jak dosáhnout co nejlepších výsledků. Naučte se rozpoznávat signály přírody...
1000 slov
10 minut čtení
28. 6. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky