Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na sklizeň bazalky na sušení?

Kdy je nejlepší čas na sklizeň bazalky na sušení?

Zajímalo by mě, kdy je ideální doba na sklizeň bazalky, pokud ji chci sušit? Četl jsem, že je důležité sklízet v určitém období, ale nejsem si jistý, co to přesně znamená. Mám bazalku na balkoně a začíná mi růst pěkně do výšky, ale nevím, jestli už je čas ji sklízet, nebo počkat ještě pár týdnů. Které části rostliny bych měl sklízet, abych získal co nejlepší chuť a aroma? A je lepší sklízet ráno, nebo spíše odpoledne? Všude čtu různé názory a rád bych věděl, zda existuje nějaký univerzální tip na to, jak sklizeň správně načasovat. Taky mě zajímá, jestli má vliv počasí na to, kdy by se měla bazalka sklízet. Pokud někdo z vás má zkušenosti s pěstováním bazalky a jejími sklizněmi na sušení, byl bych moc vděčný za jakékoli rady a tipy. Děkuji za pomoc!

136 slov
1.4 minut čtení
29. 1. 2024
Josef Holub

Sklizeň bazalky na sušení je nejlepší provést, když rostlina dosáhne alespoň 15-20 cm výšky a ideálně před tím, než začnou kvést. V tu dobu má listí nejintenzivnější chuť a aroma. Když vidíš, že se objevují poupata, je čas sklidit. Měj na paměti, že čím víc bazalku sklízíš, tím víc roste, takže se neboj vzít si pár větviček.

Co se týče času sklizně, doporučuje se sklízet ráno, když jsou listy ještě suché od rosy. Odpoledne už bývá většina olejů z listů vyparena, takže chuť není tak silná. Co se týče počasí, pokud je horko a slunečno, raději počkej na chladnější den. Také je dobré vyhnout se sklizni po dešti, protože mokré listy mohou hůř schnout a snadněji plesnivět.

Takže shrnuto: sklízej ráno, než začne kvést a dbej na počasí. Dobrou chuť s tou sušenou bazalkou!

133 slov
1.3 minut čtení
19. 10. 2024
Lucie Vítková

Nejlepší čas na sklizeň bazalky je, když je rostlina v plné síle, což znamená, že má hodně listů a je zdravá. Obecně platí, že bys měl sklízet, když má bazalka alespoň 15-20 cm na výšku. Ideální doba je ráno po dešti nebo po ránu, kdy jsou listy svěží a plné esencí. Když sklízíš, zaměř se na mladé listy a vrcholky stonků, protože ty mají nejlepší chuť. Pokud jde o počasí, tak se vyhni sklizni v horkých a slunečných dnech, protože by ti mohly uschnout a ztratit aroma. Deštivé dny zas nejsou moc ideální, protože může být vlhkost příliš vysoká a pak může špatně schnout. Takže v podstatě sklízej ráno, když je rostlina v nejlepší kondici. Nezapomeň na to, že čím častěji budeš sklízet, tím bujnější bude bazalka růst!

128 slov
1.3 minut čtení
8. 9. 2024
Jan Kubíček
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Kdy je ideální čas na sklizeň bylin pro sušení? Praktické tipy a trikyObjevte, kdy je ten pravý okamžik na sklizeň bylin pro sušení, a zjistěte, jak dosáhnout co nejlepších výsledků. Naučte se rozpoznávat signály přírody...
1000 slov
10 minut čtení
28. 6. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky