Meskalin.cz/Fórum/Sušení bylinek po dešti

Sušení bylinek po dešti

Zajímalo by mě, jestli je vůbec v pořádku sušit bylinky, když jsou po dešti mokré. Vím, že čerstvé bylinky jsou skvělé do jídla a jakmile je mám na zahradě, tak je ráda sbírám. Ale co teď, když pršelo a ty bylinky jsou úplně promočené? Mám je nechat oschnout na vzduchu, nebo je můžu rovnou dát do sušičky? A co si myslíte o tom, že mokré bylinky mohou mít lepší chuť a vůni? Mohou se pak například lépe uchovat nebo ztratit nějaké své vlastnosti? Slyšela jsem, že voda může způsobit plíseň, což asi není dobré. Také mám obavy, jestli to nemůže ovlivnit kvalitu sušení. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Jak postupujete vy, když máte mokré bylinky po dešti? Děkuju za jakékoli rady a tipy!

124 slov
1.2 minut čtení
27. 11. 2024
Eliška Štěpánová

Pokud jsou bylinky po dešti mokré, tak je nejlepší je nejdřív trochu osušit. Dáš je na papírovou utěrku nebo utěrku a necháš chvíli ležet, aby se zbavily přebytečné vody. Sušení v sušičce rovnou nedoporučuju, voda může způsobit plíseň a to by nemuselo dopadnout dobře. Mokré bylinky sice můžou mít lepší chuť, ale pokud se nesuší správně, mohou ztratit vůni a i kvalitu. No a pak taky hrozí, že se zkazí. Když už je dáš do sušičky, dej pozor na teplotu, aby se nezkazily. Osobně bych doporučil sušit spíš suchý bylinky, ale když to jinak nejde, tak je aspoň pořádně osušte. Po dešti si dej větší pozor na údržbu a rychlost sušení.

111 slov
1.1 minut čtení
16. 9. 2024
Luboš Eliáš

Sušení bylinek po dešti je trochu oříšek. Pokud jsou bylinky mokré, ideální je nechat je nejdřív oschnout na vzduchu. Dáš je rovnou do sušičky, můžeš mít problém s vlhkostí a plísní. Voda fakt může udělat paseku, takže buď opatrná. A co se týče chuti a vůně, mokré bylinky můžou mít nějaké aroma navíc, ale většinou to není výhoda při sušení. Radši je osušte, pak vesele suš! Když tak, zkus je lehce osušit utěrkou, než je dáš do sušičky. Měj na paměti, že kvalita sušení ovlivňuje pak i uchování. Takže lepší si dát tu práci a počkat, než to hned hodíš do sušičky.

102 slov
1 minut čtení
4. 9. 2023
Jaroslav Žižka
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Kdy je ideální čas na sklizeň bylin pro sušení? Praktické tipy a trikyObjevte, kdy je ten pravý okamžik na sklizeň bylin pro sušení, a zjistěte, jak dosáhnout co nejlepších výsledků. Naučte se rozpoznávat signály přírody...
1000 slov
10 minut čtení
28. 6. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky