Meskalin.cz/Fórum/Jak správně usušit mátu?

Jak správně usušit mátu?

Mám doma spoustu máty a přemýšlím, jak ji nejlépe usušit na zimu. Vždycky jsem slyšel, že sušení bylin je umění, ale nikdy jsem to nedělal. Můžete mi prosím říct, jaké jsou nejlepší metody pro sušení máty? Je lepší ji sušit na vzduchu, nebo použít troubu? A co třeba mikrovlnku? Zkoušel jsem to jednou s jinou bylinkou a vůbec se mi to nepovedlo. Jak dlouho by měla být máta sušená, abych ji pak mohl používat třeba do čaje nebo do pokrmů? A co teplota – je důležité, aby byla místnost chladná nebo teplá? Jak poznám, že je máta dostatečně suchá? A co uskladnění po usušení – jak ji mám uchovávat, aby neztratila chuť a vůni? Kde je nejlepší místo na skladování sušené máty? Vím, že existují různé druhy máty, tak jestli je nějaký rozdíl v sušení různých druhů. Budu rád za každou radu nebo tip, jak na to.

147 slov
1.5 minut čtení
14. 12. 2024
Eduard Mach

Mátou se dá usušit fakt jednoduše. Nejdřív si ji natrhej, ale snaž se brát spíš mladší listy, ty mají lepší chuť. Můžeš ji sušit na vzduchu, což je asi nejlepší způsob – stačí svázat větevky a pověsit je někam, kde je teplo a vzduch. Třeba na suché místo v kuchyni nebo na půdě. Místnost by měla být spíš teplá, ne úplně horká, aby se neztratila vůně.

Pokud chceš zrychlit proces, můžeš to zkusit v troubě, ale dej pozor na nízkou teplotu, tak kolem 40-50 °C, jinak to spálíš. Mikrovlnka taky není moc ideální, když jsem to zkoušel, tak mi máta vyšla suchá, ale bez chuti.

Sušení trvá tak 1-2 týdny, podle podmínek. Poznáš to tak, že listy budou křehké a budou se snadno drolit. Po usušení je nejlepší uchovávat ji ve sklenicích na tmavém místě, aby se uchovala chuť a vůně. Vzduch a světlo tomu moc nesvědčí.

Co se týče různých druhů máty, tak zásadní rozdíl tam není, ale třeba máta peprná bývá trochu víc aromatická. Takže si dávej pozor na kvalitu listů ještě před sušením – čím čerstvější, tím lepší výsledky.

179 slov
1.8 minut čtení
17. 9. 2024
Andrea Hlávková

Sušení máty je fakt easy, jen pár tipů, co jsem se naučil. Můžeš ji sušit na vzduchu, což je asi nejlepší, stačí jí svázat do kytice a pověsit na suché místo, kde je vzduch. Důležitý je, aby tam nebylo moc teplo, ideální je nějaká chladnější místnost nebo třeba spíž. Trvá to tak 1-2 týdny, dokud nejsou listy křehké.

Pokud chceš zrychlit proces, trouba na nízkou teplotu (tak kolem 50-60 stupňů) funguje taky, ale dej pozor, ať to nepřepálíš. Mikrovlnka může být riskantní, protože to může udělat blátivé listy.

Jak poznáš, že je máta dost suchá? Když se ti začne drobit mezi prsty a voní silně, tak je ready.

Uchovávej sušenou mátu v uzavřených sklenicích nebo pytlících na tmavém a suchém místě. Světlo a vlhkost ji zabijou. Co se týče druhů máty, většinou se suší podobně, ale některé jako máta peprná mají silnější vůni než třeba máta klasická.

Takže to shrnu: vzduch, chladno a tmavo na uskladnění. Drž se toho a budeš mít skvělou mátu na zimu.

166 slov
1.7 minut čtení
25. 1. 2023
Ludmila Suchá
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Kdy je ideální čas na sklizeň bylin pro sušení? Praktické tipy a trikyObjevte, kdy je ten pravý okamžik na sklizeň bylin pro sušení, a zjistěte, jak dosáhnout co nejlepších výsledků. Naučte se rozpoznávat signály přírody...
1000 slov
10 minut čtení
28. 6. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky