Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít sušené byliny na čaj po 2 letech skladování?

Můžu použít sušené byliny na čaj po 2 letech skladování?

Zajímalo by mě, jestli je v pořádku použít sušené byliny, které mám doma už nějaké dva roky. Koupila jsem si je z obchodu a pak jsem je schovala do skříně, protože jsem je v té době potřebovala jen občas. Teď jsem na ně narazila, když jsem dělala pořádek, a dostala jsem chuť na šálek voňavého čaje. Nechci si ale ublížit nebo pít něco, co už není v pořádku. Mám obavy, jestli se sušením byliny nezhorší chuť nebo jestli nebudou mít nějaké negativní účinky na zdraví. Jak dlouho vlastně mohou sušené byliny vydržet? A co když byly uchovávány na tmavém a suchém místě? Mohou i po dvou letech stále poskytnout nějaké zdravotní výhody? Narazila jsem na různé názory a teď už si nejsem jistá, co si o tom myslet. Ráda bych věděla, jestli má někdo zkušenosti s použitím starších sušených bylin a jaký byl výsledek. Měly by se vyhodit, nebo se ještě dají použít do čaje? Jak to vlastně s těmi bylinami je?

162 slov
1.6 minut čtení
31. 5. 2024
Šárka Bláhová

Dva roky nejsou až tak šíleně dlouhá doba, takže pokud byly byliny správně uskladněny – tedy na tmavém a suchém místě, měly by být v pohodě. Kvalita by se mohla trochu zhoršit, hlavně co se týče chuti a vůně. Ale většinou to není tak dramatické, pokud nejsou nějak viditelně zkažené nebo plesnivé. Zkus si je nejdřív očichat a podívat se, jak vypadají. Pokud ti to voní a nevypadají divně, klidně si udělej čaj. U většiny sušených bylin platí, že mohou být stále účinné i po delší době, i když už nemusí mít tu sílu jako čerstvé. Takže to vyzkoušej, myslím, že bys měla být v pohodě.

106 slov
1.1 minut čtení
22. 3. 2024
Dana Bartošová

Jo, jasně, sušené byliny po dvou letech klidně můžeš použít. Pokud byly správně uskladněné – na tmavém a suchém místě, tak by měly být pořád v pohodě. Samozřejmě, čím déle je máš, tím víc ztrácí chuť a vůni, ale to neznamená, že by ti ublížily nebo něco takového. Třeba máta nebo heřmánek po dvou letech ještě můžou mít nějaké zdravotní výhody, i když už nebudou úplně tak silný jak čerstvý. Stačí je zkusit – udělej si čaj a uvidíš. Kdyby to vonělo divně nebo to mělo nějaký zvláštní vzhled, tak bych byla opatrná a radši vyhodila. Ale jinak bych tomu šanci dala.

102 slov
1 minut čtení
28. 11. 2024
Andrea Jiránková
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Skvělé recepty na čaje z usušených bylin: Jak využít své skladové zásoby?Objevte, jak efektivně využít usušené byliny k přípravě lahodných čajů a dalších nápojů. Získejte inspiraci s našimi recepty a tipy, které potěší vaše...
1000 slov
10 minut čtení
24. 5. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky