Meskalin.cz/Fórum/Jaké bylinky můžu usušit na čaj a jak je pak připravit?

Jaké bylinky můžu usušit na čaj a jak je pak připravit?

Zajímalo by mě, jaké všechny bylinky jsou vhodné k sušení na čaj. Vím, že některé bylinky mají skvělé účinky a jsou lahodné, ale nevím, které konkrétně bych mohl použít. Rád bych se dozvěděl, jestli je lepší sušit bylinky čerstvé nebo je nechat uschnout na vzduchu, nebo jestli je dobré je dávat na slunce. Jaký způsob sušení byste doporučili? A kromě toho bych chtěl vědět, jak správně připravit takový čaj z usušených bylinek. Měli bychom je před přípravou nějak rozdrtit nebo nasekat? A jak dlouho je nechávat louhovat? Je potřeba dodržovat nějaké speciální postupy nebo teploty? Zajímá mě také, jestli se dají kombinovat různé bylinky dohromady pro zajímavější chuť, anebo jestli to může mít negativní účinky. Taky bych rád znal názory na to, zda je lepší používat čerstvé bylinky místo těch sušených, nebo jestli mají obě varianty své místo v kuchyni. Je tu někdo, kdo má zkušenosti s přípravou čaje z vlastnoručně usušených bylinek? Jaké bylinky jste zkoušeli a jaké recepty se vám osvědčily? Díky za jakékoli tipy a rady!

169 slov
1.7 minut čtení
12. 7. 2024
Štěpán Vlček

S bylinkama na čaj je to super, můžeš zkusit třeba mátu, heřmánek, levanduli, maliník nebo šalvěj, to jsou docela oblíbený. Sušení bych doporučil na vzduchu v suchu a ve stínu, slunce je moc silný a může bylinkám ublížit. Čerstvý bylinky se sice dají použít, ale sušený mají delší trvanlivost a jsou snadno dostupný.

Při přípravě čaje rozdrtit nebo nasekat nemusíš, stačí to nechat v celku, jen pokud chceš silnější chuť, tak můžeš trochu pomačkat. Louhování tak 5-10 minut podle toho, jak silný chceš čaj mít. Teplota vody kolem 90°C bývá ideální. Můžeš klidně kombinovat bylinky, ale dej pozor na množství, některý bylinky se můžou navzájem ovlivnit.

Osobně mám rád kombinaci máty a heřmánku, to je paráda. Takže experimentuj! Obě varianty – čerstvý i sušený – mají své místo, záleží na tom, co máš po ruce.

134 slov
1.3 minut čtení
22. 10. 2024
Filip Janda

K bylinkám na čaj patří třeba máta, heřmánek, meduňka, levandule nebo šalvěj. Sušit můžeš čerstvé bylinky, stačí je pověsit vzhůru nohama na suchém a tmavém místě. Slunce spíš ne, to by je mohlo spálit. Ventilace je fajn, takže vzduch je důležitý.

Při přípravě čaje stačí bylinky lehce rozdrtit nebo nasekat, aby se lépe uvolnily esence. Louhuj tak 5-10 minut, záleží na síle chuti, co chceš dosáhnout. Teplota vody kolem 90 °C, ale není to zas tak kritické.

Kombinace bylinek jsou super, ale dej pozor na to, co spolu mícháš – některé bylinky se nemusí snášet dobře. Čerstvé bylinky jsou fajn, ale sušené mají taky svoje kouzlo a jsou po ruce kdykoli. Já zkoušel kombinaci máty a meduňky a bylo to fakt dobrý.

Takže zkus a uvidíš, co ti sedne!

128 slov
1.3 minut čtení
25. 12. 2023
Karolína Špačková
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Skvělé recepty na čaje z usušených bylin: Jak využít své skladové zásoby?Objevte, jak efektivně využít usušené byliny k přípravě lahodných čajů a dalších nápojů. Získejte inspiraci s našimi recepty a tipy, které potěší vaše...
1000 slov
10 minut čtení
24. 5. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky