Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho se dají uskladnit usušené bylinky na čaj?

Jak dlouho se dají uskladnit usušené bylinky na čaj?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně usušených bylinek, které používám na čaj. Snažím se být co nejvíc samostatný a pěstovat si vlastní bylinky, ale teď se trošku ztrácím v tom, jak dlouho vlastně vydrží, když je usuším. Zajímá mě, jestli je lepší je mít ve skleněné nádobě nebo v papírovém pytlíku, a jestli je potřeba je nějakým způsobem uchovávat v chladu nebo naopak v teple. Četla jsem, že se bylinky mohou kazit nebo ztrácet chuť a aroma, ale nikde jsem nenašla konkrétní časový rámec, jak dlouho bych je měla bezpečně používat. Také mě zajímá, jestli se to liší podle druhu bylinek – například jestli má máta jinou trvanlivost než třeba heřmánek nebo meduňka. Předem díky za rady a zkušenosti!

118 slov
1.2 minut čtení
13. 10. 2024
Andrea Vrbová

usušené bylinky na čaj, jako je máta, heřmánek nebo meduňka, vydrží obvykle tak 6 měsíců až rok, pokud jsou dobře uskladněné. Ideální je mít je ve skleněné nádobě s těsným víkem, aby se chránily před vzduchem a vlhkostí. Papírové pytlíky nejsou moc dobré, protože propouští vlhkost a aroma. Skladovat bys je měla na tmavém a chladném místě, ne na slunci nebo v teple. Jak jsem říkal, chuť a aroma se časem ztrácí, takže čím dřív je spotřebuješ, tím líp. U některých bylinek může být trvanlivost kratší, takže se radši koukni na konkrétní druhy. Pokud jsou správně usušené a uskladněné, neměly by se kazit, ale vždycky je dobrý to zkontrolovat.

109 slov
1.1 minut čtení
29. 10. 2024
Lucie Hrdá

usušené bylinky na čaj vydrží různě dlouho, ale většinou tak 6 měsíců až rok, když je máš správně uskladněné. nejlepší je skleněná nádoba, protože to udrží aroma lépe než papírový pytlík. hlavně je uchovávej na tmavém a suchém místě, ideálně v chladu. teplé a vlhké prostředí by je rychle zkazilo. co se týče konkrétních bylinek, třeba máta nebo meduňka obvykle mají delší trvanlivost než heřmánek, ale obecně jak se říká, čím čerstvější tím lepší. když začneš cítit, že ztrácejí vůni nebo chuť, radši je vyhoď.

87 slov
0.9 minut čtení
18. 7. 2024
Radka Jandová
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Skvělé recepty na čaje z usušených bylin: Jak využít své skladové zásoby?Objevte, jak efektivně využít usušené byliny k přípravě lahodných čajů a dalších nápojů. Získejte inspiraci s našimi recepty a tipy, které potěší vaše...
1000 slov
10 minut čtení
24. 5. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky