Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší na kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší na kaktusy?

Když se rozhodujeme, jak správně pečovat o naše kaktusy, hnojivo je jeden z nejdůležitějších aspektů, který bychom neměli podceňovat. Těch variant je na trhu tolik, že se v tom začátečníci často ztrácí. Mám pár kaktusů už nějakou dobu a chci se ujistit, že jim dávám to nejlepší, co potřebují pro zdravý růst a krásné květy. Je jasné, že kaktusy nejsou jako jiné rostliny a mají specifické nároky na živiny. Hlavně jde o to, aby dostávaly správnou rovnováhu dusíku, fosforu a draslíku, ale jaké konkrétní hnojivo by mělo být tím nejlepším? Existují speciální hnojiva určená přímo pro kaktusy nebo by mohla fungovat i ta univerzální? Zajímá mě také to, jestli byste doporučili hnojit během celého roku nebo pouze v určitém období, například v létě, kdy jsou aktivní? A co s tím přehnojením - jak se mu vyhnout a co dělat, když k tomu už dojde? Jaké zkušenosti máte s hnojením různých druhů kaktusů? Mám pocit, že každá rada by mohla pomoci nejen mě, ale i dalším nadšencům v této oblasti. Předem díky za všechny tipy!

174 slov
1.7 minut čtení
27. 7. 2024
Vojtěch Starý

Když jde o hnojení kaktusů, tak většina lidí doporučuje speciální hnojiva, co jsou přímo na tohle. Ty mají správné složení, což je důležitý, protože kaktusy potřebují menší množství dusíku a víc draslíku a fosforu, aby hezky kvetly a rostly. Můžeš zkusit nějaký tekutý koncentrát, co se ředí vodou. Hnojit bys měl hlavně v období vegetačního růstu, což je jaro a léto. Na podzim a v zimě je lepší nechat je bez hnojiva, protože spí. Aby ses vyhnul přehnojení, dodržuj doporučené dávkování a radši hnojivo zřeď víc, než míň. Když už se to stane a kaktus vypadá špatně, snaž se ho přesadit do čerstvého substrátu nebo mu dát pauzu od hnojení. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že mí kaktusi dostali po špatném hnojení hnědé skvrny, ale když jsem je dal do čerstvé půdy, tak se vzpamatovali. Takže jo, pozor na to a dávej jim to správný hnojivo!

146 slov
1.5 minut čtení
23. 9. 2024
Nikola Hrdá

Nejlepší hnojivo na kaktusy je obvykle speciální hnojivo pro sukulenty, který má vyvážený poměr živin, hlavně fosforu a draslíku. Můžeš taky použít univerzální tekuté hnojivo, ale radši na půlku doporučené dávky, když je ředíš vodou. Hnojit bys měl hlavně v období růstu, což je jaro a léto. Na podzim a v zimě je lepší hnojení omezit nebo úplně vynechat, kaktusy jsou v klidu a moc toho nepotřebují. Přehnojení se projevuje žloutnutím nebo spálením kořenů, takže pokud to vidíš, tak hned přestaň hnojit a důkladně zalévej, aby se živiny vyplavily. Mám pár kaktusů doma a s těmito tipy se mi daří dobře. Takže klidně zkus něco z toho a uvidíš!

109 slov
1.1 minut čtení
26. 11. 2024
Jan Mareš
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Jak správně zvolit hnojivo pro kaktusy a sukulenty?Detailní průvodce výběrem hnojiv, které nejlépe vyhovují různým druhům kaktusů a sukulentů. Zjistěte, jak správně hnojit své oblíbené rostliny a dosáh...
1000 slov
10 minut čtení
20. 6. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky