Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o opuncii, aby byla krásná a zdravá?

Jak se starat o opuncii, aby byla krásná a zdravá?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Ráda bych se zeptala, jaké jsou nejlepší tipy a triky pro péči o opuncii. Mám doma pár těchto krásných rostlin, ale nejsem si jistá, jestli jim dávám tu správnou péči. Slyšela jsem, že opuncie potřebují hodně slunce, ale co se zaléváním? Jak často je mám zalévat, aby mi nezačaly hnit? A co substrát? Jaký by měl být ideální, aby se jim dařilo? Narazila jsem i na informace o hnojení, ale jak často a čím je vlastně hnojit? Mám mít také na paměti nějaké specifické podmínky jako teplota nebo vzdušná vlhkost? A co škůdci nebo nemoci, jak je poznat a co s tím dělat? Zajímalo by mě také, jakým způsobem je nejlepší opuncie množit. Mám se pokusit o řízkování nebo je lepší použít semena? Vím, že každá rostlina má své specifické potřeby, tak budu ráda za jakékoliv rady a zkušenosti. Děkuji moc!

147 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2024
Zdeněk Macháč

Opuncie jsou super kaktusy, co se snadno pěstují. V první řadě, dej je na slunné místo, potřebují fakt hodně světla, ideálně aspoň 6 hodin denně. Co se týče zalévání, tak to chce opatrnost. Zalévej je až když substrát pořádně vyschne, jinak ti začnou hnít. Když je v létě teplo, tak třeba jednou za 2-3 týdny. Na zimu jim stačí málo vody, klidně i měsíc nic.

Substrát by měl být hodně propustný, můžeš použít speciální směs pro kaktusy nebo si udělat vlastní s pískem a perlitem. Hnojení je dobré na jaře a v létě, stačí nějaké hnojivo pro sukulenty, jednou za měsíc, víc netřeba.

Teplota ideálně kolem 20-25 °C, ať nemají zimu pod 10 °C. Vlhkost vzduchu moc neřeš, normální pokojovka stačí. Škůdci? Občas můžeš narazit na mšice nebo svilušky, tak hlídej listy. Pokud něco uvidíš, dá se to řešit mýdlovým roztokem.

A co množení? Řízkování funguje skvěle! Stačí odříznout kus a nechat ho zaschnout, pak ho můžeš zasadit do substrátu. Semena taky jdou, ale to je víc práce. Takže řízkování je pro začátečníky lepší varianta.

173 slov
1.7 minut čtení
29. 6. 2024
Petra Odehnalová

K opunciím mám pár tipů. Slunce je fakt důležitý, takže je dej k oknu, kde mají hodně světla. Co se týče zalévání, tak to chceš dělat opatrně – v létě je můžeš zalít jednou za týden, ale v zimě klidně i jednou za měsíc. Hlavně dej pozor, aby substrát dobře odvodňoval, tak doporučuji nějakou směs pro sukulenty nebo si udělat vlastní s pískem a perlitem. Hnojení není nutný moc přehánět, stačí jednou měsíčně během vegetačního období s nějakým tekutým hnojivem na kaktusy. Teplota by měla být spíš teplá, ideálně kolem 20-25°C. Vlhkost vzduchu moc neřeš, mají rády sucho. Na škůdce si dej pozor na mšice a svilušky, pokud uvidíš nějaký náznaky, použij insekticid nebo mýdlovou vodu. Co se týče množení, řízkování je podle mě lepší volba než semena, pro opuncie je to dost snadný a rychlý. Takže zkusit řízky a uvidíš! Držím palce!

143 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2024
Bohumil Pícha
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Přehled nejvíce fascinujících opuncí a jejich unikátní vlastnostiObjevte krásu opuncí, jejich rozmanité tvary a skvělé schopnosti přizpůsobení se. Jak je správně pěstovat a ukázky nejlepších odrůd pro vaše sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky