Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje opuncie je nemocná?

Jak poznám, že moje opuncie je nemocná?

Mám doma opuncii, kterou jsem si pořídil z obchodu s exotickými rostlinami, a zdá se mi, že možná není úplně v pořádku, ale nejsem si jistý. Můžete mi pomoct zjistit, jak poznat, jestli je moje opuncie zdravá nebo naopak trpí nějakou nemocí? Všiml jsem si, že její listy začínají žloutnout a některé se dokonce zdají být trochu pomačkané. Protože jsem ji pravidelně zaléval, tak nevím, jestli jí dělám něco špatně nebo jestli by to mohlo být známkou něčeho vážnějšího. Co mám hledat? Jaké symptomy jsou typické pro nemocnou opuncii? Můžete napsat, na co se zaměřit? Zajímalo by mě taky, jestli je potřeba udělat nějaké speciální kroky, když se ukáže, že moje opuncie má nějakou nemoc. Je dobré ji oddělit od ostatních rostlin nebo se nemusím bát, že by se nemoc přenesla? Jaké choroby mohou opuncie postihnout a jak se projevují? Děkuji za jakoukoli radu!

144 slov
1.4 minut čtení
21. 2. 2023
Jitka Kadlecová

Takže, jestli ti opuncie žloutne a pomačkává se, mohlo by to být víc věcí. První věc, co zkontroluj, je zalévání – opuncie nesnáší přemokření, takže se ujisti, že máš dobrou drenáž a že substrát není moc mokrý. Pak se mrkni na listy, jestli tam nejsou nějaké skvrny nebo pavučinky, to by mohlo znamenat škůdce jako třeba sviluška nebo mšice.

Další příznak, na který si dej pozor, je plíseň nebo hniloba – pokud máš na kořenech něco podivného nebo listy hnijou odspodu, tak to taky není dobrý signál. Pokud zjistíš, že je opravdu nemocná, bylo by dobrý ji oddělit od ostatních rostlin, aby se případně nemoc nepřenesla.

Pokud jde o choroby, opuncie může mít problémy s plísní, houbovýma infekcema nebo různýma škůdcema. Takže tenhle aspekt je hodně důležitej. Pokud zjistíš konkrétní problém, najdi si léčbu podle toho – někdy stačí přesadit do čerstvýho substrátu nebo použít pesticid. Držím palce!

148 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2025
Miroslav Řezáč

Žloutnutí listů u opuncie může být známka několika problémů. Může to být přemokření, což je časté, pokud ji zaléváš moc a substrát je stále mokrý. Pomačkané listy mohou značit i to, že má málo vody, ale taky to může být příznak hniloby kořenů. Zkontroluj, jestli nemá nějaké skvrny, plíseň nebo parazity jako mšice nebo svilušky. Pokud najdeš něco podezřelého, tak ji radši odděl od ostatních rostlin, aby se nemoc nepřenesla. Je dobrý nápad zkontrolovat kořeny – pokud jsou černé nebo rozpadlé, tak to značí hnilobu. Pokud zjistíš něco vážného, zkus ji přesadit do čerstvého substrátu a omez zalévání. Na choroby opuncie pozor – kromě hniloby je tu i plíseň a různý škůdci. Tak drž palce a snad se z toho dostane!

121 slov
1.2 minut čtení
30. 10. 2024
Karel Tomeš
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Přehled nejvíce fascinujících opuncí a jejich unikátní vlastnostiObjevte krásu opuncí, jejich rozmanité tvary a skvělé schopnosti přizpůsobení se. Jak je správně pěstovat a ukázky nejlepších odrůd pro vaše sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky