Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy a mráz – Jaké existují varianty, které to zvládnou?

Kaktusy a mráz – Jaké existují varianty, které to zvládnou?

Zajímalo by mě, jestli vůbec existují nějaké druhy kaktusů, které dokážou přežít mráz. Já mám doma pár kaktusů a chci se o ně postarat co nejlépe, ale v zimě se občas stane, že teploty klesnou dost nízko. Slyšel jsem něco o tom, že některé kaktusy jsou odolné vůči chladu nebo dokonce sněhu. Je pravda, že existují nějaké specifické druhy, které by mohly přežít i v našich podmínkách? Přemýšlím o tom, zda bych měl pořídit nějaké z těchto otužilých variant místo klasických sukulentů, které jsou citlivé na chlad. Rád bych se dozvěděl víc o tom, jaké kaktusy by to mohly být, jak je pěstovat a co všechno je potřeba dodržovat, aby zvládly zimu bez úhony. Uvažoval jsem také o tom, jestli je potřeba je nějak speciálně chránit před mrazem nebo stačí jen umístit na správné místo v bytě či na zahradě. Takže pokud má někdo zkušenosti s pěstováním zimních kaktusů nebo ví o nějakých druzích, které mráz zvládají, budu moc rád za tipy a rady!

164 slov
1.6 minut čtení
25. 3. 2023
Vladimír Kořínek

Existuje pár druhů kaktusů, které zvládnou chladnější počasí. Třeba Echinocereus, Opuntia (neboli nopál) nebo některé druhy Mammillaria jsou známé svou tolerancí k mrazu. Echinocereus cacti zvládají i teploty kolem -10 °C, zatímco Opuntia dokonce až -15 °C. Samozřejmě je dobrý je umístit na slunné místo, třeba na jih, a v zimě pěstovat v sušším prostředí, aby se minimalizovalo riziko hniloby. Pokud je máš venku, tak je dobré je zakrýt nějakou vrstvou mulče nebo sněhem, ten totiž funguje jako izolace. V bytě jim stačí udržovat teplotu kolem 5-10 °C a přitom se vyhnout vlhkosti. Otužilé druhy kaktusů jsou fajn volba, ale stejně chce to dávat pozor na extrémní mrazy.

108 slov
1.1 minut čtení
28. 8. 2023
Patrik Polák

Existuje pár kaktusů, co zvládnou mráz. Třeba kaktusy rodu Opuntia (nopál) jsou hodně odolný, některý druhy zvládají i -10°C. Další dobrý tip je Echinocereus, některý druhy taky snesou chlad. Ale pozor, musíš je pěstovat na slunném místě a chránit před vlhkostí, když mrzne, jinak ti uhynou. V zimě je lepší je nechávat venku, když je sucho a slunečno. Když je moc mrazivo, tak je můžeš zakrýt chvojím nebo nějakým plásťákem. A jinak nezapomeň, že v zimě bys měl omezit zálivku, aby se neudusily. Takže jo, jsou kaktusy co přežijou zimu, ale chce to trochu péče a pozornosti.

97 slov
1 minut čtení
17. 10. 2022
Václav Roubal
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktusy s extrémními odolnostmi: Které druhy přežijí i v nehostinných podmínkách?Objevte fascinující svět kaktusů, jejichž odolnost a schopnost přežití v extrémních podmínkách vás určitě ohromí! Naučte se, jak pěstovat tyto úžasné ...
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky