Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuju k pěstování sukulentů doma?

Co potřebuju k pěstování sukulentů doma?

Zajímalo by mě, co všechno je potřeba, když chci začít pěstovat sukulenty doma. Jaké jsou základní požadavky na péči o ně? Myslím, že bych měl vědět, jaké substráty jsou vhodné, jestli je lepší použít speciální půdu na sukulenty nebo si ji namíchat sám. Co třeba hnojiva? Je nutné je používat a pokud ano, jak často a jaké jsou nejlepší? A co světlo? Jak moc slunce tyhle rostlinky potřebují a je dobré je mít na okně nebo spíš někde vevnitř? Zajímalo by mě i to, jak často bych měl zalévat. Slyšel jsem, že sukulenty toho moc nepotřebují, ale jak poznám, kdy už je potřeba je zalít? Když se třeba začnou kroutit nebo žloutnout, tak to je špatně? Mám si dávat pozor na nějaké konkrétní škůdce nebo nemoci? A jaký je nejlepší způsob rozmnožování sukulentů? Mám takové obavy, že bych to mohl pokazit. Taky bych rád znal, zda existují nějaká specifická doporučení pro různé druhy sukulentů, které bych chtěl mít doma. Vím, že některé jsou náročnější než jiné. Takže, co myslíte, co všechno bych měl mít na paměti před tím, než se do toho pustím?

183 slov
1.8 minut čtení
23. 4. 2023
Vlastimil Janoušek

No, tak pěstování sukulentů je celkem jednoduchý, ale pár věcí bys měl mít na paměti. Substrát je fakt důležitej – buď kup speciální půdu na sukulenty, nebo si namíchej vlastní. Dobrý je mix zeminy s pískem nebo perlitem, aby to dobře odvodňovalo. Hnojivo? Není nutný, ale pokud chceš, tak jednou za měsíc během vegetačního období to stačí, použij nějaký slabší hnojivo.

Co se světla týče, sukulenty milujou slunce, takže je dej na okno, ideálně jihovýchod nebo jihozápad. Ale pozor na přímý polední slunce, to může spálit listy. Zalévání – jo, mají málo vody, ale musíš koukat na listy. Když začnou být měkký nebo žloutnou, tak už je problém. Zalej až když je substrát úplně suchý, to je klíčový.

Škůdci? Občas se může objevit sviluška nebo molice, takže sleduj listy a rostliny pravidelně. Co se rozmnožování týče, většinou stačí řízky nebo listy položit na substrát a čekat. Každá rostlina má svoje specifika, ale většina sukulentů je celkem nenáročná. Takže klidně do toho jdi a zkoušej! S trochou péče to zvládneš.

169 slov
1.7 minut čtení
11. 7. 2024
Kateřina Kafková

Pokud chceš pěstovat sukulenty doma, tak začni se správným substrátem. Můžeš si pořídit speciální půdu na sukulenty, nebo si smíchat klasickou zeminu s pískem a perlitem, aby to lépe odvodňovalo. Co se týče hnojiv, tak to není úplně nutné, ale pokud chceš, můžeš je použít jednou za měsíc v období růstu. Na světlo jsou sukulenty dost náročné, potřebují hodně slunce, takže je dej na okno, ideálně na jih. Zalévat je musíš tak jednou za dva týdny, když je substrát suchý. Pozoruj listy – když začnou žloutnout nebo se kroutit, může to bejt známka toho, že jsou buď pod vodou nebo naopak přelitý. Škůdci jako svilušky nebo mšice sice nejsou úplně běžní, ale občas se objeví, tak si je hlídej. Pokud jde o rozmnožování, nejjednodušší je brát řízky, což funguje skoro u všech druhů. Ohledně různých druhů sukulentů – některé jsou fakt v pohodě a snesou víc chyb, zatímco jiné jsou trochu náročnější. Takže se mrkni na konkrétní potřeby těch, co chceš mít doma.

163 slov
1.6 minut čtení
11. 6. 2024
Jaroslav Starý
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Jak vybrat exotické rostliny do vašeho bytu: 5 klíčových faktorůObjevte, jak správně vybírat exotické rostliny pro váš interiér. Přinášíme 5 klíčových faktorů, které vám pomohou najít ideální rostliny do vašeho dom...
1000 slov
10 minut čtení
11. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky