Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy?

Jak často zalévat kaktusy?

Zajímalo by mě, jak to vlastně s těmi kaktusy je, co se týče zalévání. Mám doma několik kousků a už jsem se dočetl, že kaktusy jsou v podstatě sukulenty, takže by neměly potřebovat tolik vody jako klasické květiny. Ale kolik je tak akorát? Připadá mi, že když je období sucha, tak je lepší jim dát trošku vody, ale zase jsem slyšel, že pokud to přeženu, můžou uhynout. Jaké jsou nějaké osvědčené metody pro určení toho, kdy zalévat? Měl bych se řídit podle ročního období nebo spíš podle vlhkosti půdy? Někteří lidé říkají, že je dobré nechat substrát úplně proschnout před dalším zalitím, zatímco jiní doporučují kontrolovat kaktus podle jeho vzhledu. Jak to děláte vy? Jak často tedy kaktusy zaléváte v létě a jak v zimě? A co třeba ty druhy, které mám já? Jsou nějaké specifické potřeby pro různé typy kaktusů? Na internetu je tolik různých názorů a rad, že už se v tom docela ztrácím. Byl bych moc rád za jakoukoli radu nebo osobní zkušenost, protože chci mít své rostliny v co nejlepší kondici a vyhnout se případným chybám. Děkuji!

181 slov
1.8 minut čtení
3. 1. 2025
Antonín Kovář

Zalévání kaktusů je trochu věda, ale není to tak složitý. Fakt máš pravdu, že kaktusy jsou sukulenty a potřebují mnohem méně vody. Obecně platí, že v létě je dobrý je zalévat jednou za 2-3 týdny, ale záleží na tom, jak rychle substrát schne. Když je hodně vedro nebo sucho, můžeš je zalít častěji, ale vždycky si dej pozor, aby substrát úplně proschnul mezi zaléváním. Zimní měsíce jsou jiná pohádka – většina kaktusů v zimě spí a zalévání se snižuje skoro na minimum, klidně jednou za měsíc nebo i méně.

Podle vzhledu? Jo, to je taky dobrý tip. Kaktusy by měly být hezky pevné a ne měkké nebo zvrásněné. Pokud začínají vypadat zvadle, tak je čas na vodu. Rozhodně se vyhni přemokření, to dělá víc škody než užitku. Pokud máš víc druhů kaktusů, tak některé mohou mít specifické potřeby, ale většina se řídí těmito pravidly. Takže jo, sleduj půdu a klidně experimentuj s tím, co tvůj kaktus snese.

157 slov
1.6 minut čtení
20. 1. 2025
Monika Havelková

Zalévání kaktusů je fakt umění. Obecně platí, že v létě je potřeba zalévat častěji, klidně jednou za 2-4 týdny, ale záleží na teplotě a vlhkosti. Opravdu je nejlepší nechat substrát úplně proschnout mezi zaléváním. Zkus strčit prst do země – pokud je suchá, tak je čas na vodu. V zimě se to dost zpomaluje, tam stačí zalévat třeba jednou za měsíc nebo i méně. Co se týče různých druhů, tak některé kaktusy milují víc slunce a tepla, a jiným to může vadit. Takže pokud máš nějaké specifické kousky, koukni na jejich potřeby. Vždycky je lepší více sucha než přemokření – to je smrtelný hřích pro kaktusy. Na vzhled taky nezapomínej, měly by být pevné a ne povadlé. Takže to chce trošku pozorování a pak už to půjde samo.

128 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2025
Denisa Marešová
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Péče o exotické rostliny v bytě: Jak zvládnout specifické nároky jednotlivých druhůPraktické rady a tipy pro úspěšné pěstování exotických rostlin v interiéru podle jejich individuálních potřeb.
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky