Meskalin.cz/Fórum/Jak zařídit správnou vlhkost pro tropické rostliny?

Jak zařídit správnou vlhkost pro tropické rostliny?

Zdravím, potřeboval bych se zeptat na něco ohledně pěstování tropických rostlin. Mám doma pár exotických kousků a nevím si rady se správnou vlhkostí vzduchu. Slyšel jsem, že tropické rostliny potřebují určitě vyšší vlhkost, ale jak to vlastně zařídit? Mám v plánu dostat do pokoje nějaké vlhkoměry, ale nejsem si jistý, jaká je ideální hodnota. Je to 60% nebo spíš víc? A co když mám v bytě topení, to přece vzduch vysušuje, že jo? Jak to vyřešit? Mám zkusit nějaké zvlhčovače vzduchu nebo je lepší rostliny pravidelně rosit? A co třeba umístění rostlin, má vliv na jejich potřebu vlhkosti? Když je dám blíž k oknu nebo do rohů místnosti, změní se tím něco? Dále se zajímám o substrát – je důležité, aby byl dobře propustný a zadržoval vlhkost? Případně jak často bych měl zalévat, abych nespálil kořeny a naopak nezapříčinil hnilobu? Děkuji za všechny rady a tipy.

146 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2024
Blanka Řezáčová

Takže, co se týče vlhkosti pro tropické rostliny, ideální je mít vzduch mezi 60% a 80%. Zvlhčovače vzduchu jsou fajn, hlavně v zimě, když topení vysušuje vzduch. Rosit rostliny je taky dobrý nápad, ale ne přeháněj, ať nezmokrou. Umístění hraje roli – blíž k oknu je většinou lepší, ale dej bacha na průvan. Co se substrátu týče, jo, měl by být dobře propustný a zadržovat vlhkost, ale ne moc. Zalévat tak jednou týdně nebo podle potřeby, prostě si kontroluj substrát – měl by být vlhký, ne mokrý. Takže sleduj rostlinky a podle toho se řiď. Hlavně nespěchej s vodou a zbytečně je nezalévej, kořeny by to nemusely přežít.

108 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Věra Kopalová

Bez debaty, tropické rostliny milujou vlhkost. Ideál je kolem 60-80%, ale klidně to může být i víc, pokud je to pro tebe možný. Topení vzduch fakt vysušuje, to je pravda. Zvlhčovač vzduchu by byl fajn, ale když nemáš, tak se dá dobře použít i rosení. Jen pozor na to, aby se ti voda nedržela na listech moc dlouho, mohlo by to vést k plísním.

Umístění má taky vliv, dej je spíš blíž k oknu nebo do místa s cirkulací vzduchu. Nemusíš mít všechny rostliny hned vedle sebe, někdy se vyplatí je rozložit po místnosti.

Co se substrátu týče, jo, měl by být propustný a zároveň zadržovat trochu vlhkosti. Zalévání je pak spíš na cítění – když je substrát suchý pár centimetrů pod povrchem, tak zalévej. Riziko hniloby je vždycky, tak se nenech unést a radši zalévej méně než víc. Uvidíš, jak to všechno půjde a jak budou rostliny reagovat.

147 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2025
Karel Pospíšil
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Péče o exotické rostliny v bytě: Jak zvládnout specifické nároky jednotlivých druhůPraktické rady a tipy pro úspěšné pěstování exotických rostlin v interiéru podle jejich individuálních potřeb.
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky