Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy v bytě?

Jak často zalévat kaktusy v bytě?

Mám doma několik kaktusů a chci se ujistit, že jim dávám tu nejlepší péči. Vím, že kaktusy jsou obecně rostliny, které potřebují méně vody než jiné květiny, ale pořád jsem si nejistý, jak často je vlastně zalévat. Je pravda, že by měli být spíš suší? Mám je doma na parapetu, kde je dost slunce, ale někdy mám pocit, že možná nepijí dost. Jak poznám, kdy je ten správný čas na zalévání? Existují nějaké indikátory podle vzhledu rostliny? A co období roku? V zimě asi potřebují ještě méně vody, že? Taky bych rád věděl, jestli se nějak liší potřeby různých druhů kaktusů. Mám například nějaké menší a pak i větší druhy – musím na ně myslet jinak? Co když se mi stane, že je přeliju? Jaké jsou příznaky toho, že dostaly moc vody? Pokud někdo máte zkušenosti, budu moc vděčný za jakékoli rady nebo tipy ohledně zalévání kaktusů v bytě. Děkuji!

150 slov
1.5 minut čtení
30. 11. 2024
Daniela Kubíková

Kaktusy jsou fakt jiný než normální květiny. Mám je doma taky a zalévání je oříšek. Obecně platí, že čím víc slunce, tím víc vody, ale zase to nepřeháněj. V létě je dobré zalévat tak jednou za 2-3 týdny, ale v zimě klidně jednou za měsíc nebo i míň, záleží na teplotě a vlhkosti. Zkus si šáhnout na zem, jestli je suchá, to ti dost napoví. Když začne kaktus vypadat tak nějak shrbeně nebo měkne, asi dostal moc vody. Naopak když zhnědne nebo se svraští, potřebuje víc. A jo, i různý druhy kaktusů mají jiný potřeby – menší kaktusy často potřebují míň vody než ty velký. Takže se na ně dívej individuálně. Hlavně nebuď nervózní s vodou, radši míň než víc.

120 slov
1.2 minut čtení
22. 12. 2024
Šárka Valentová

Kaktusy většinou nepotřebují moc vody, ale záleží na druhu a ročním období. Obecně se doporučuje zalévat je asi jednou za 2-4 týdny v létě, když jsou aktivně rostoucí. Pozor na to, jak je půda suchá – pokud je vrchní vrstva suchá až na dotek, pak je čas na zalití. V zimě bys měl zalévat ještě méně, klidně jen jednou za měsíc nebo i méně.

Důležité je také sledovat vzhled kaktusů. Jestliže začnou měknout nebo se zdají být "slabé", může to být známka přelití. Naopak, pokud zhnědnou nebo jejich špičky začnou schnout, tak možná trpí nedostatkem vody.

Menší kaktusy potřebují obvykle více časté zalévání než ty velké, protože mají menší kořenový systém. Takže to chce vyzkoušet a sledovat, co funguje nejlíp pro ty tvoje. Hlavně nezapomeň na dobrý drenážní systém – to je klíčový pro zdravý růst. Tak hodně štěstí!

139 slov
1.4 minut čtení
21. 12. 2024
Ondřej Kratochvíl
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Péče o exotické rostliny v bytě: Jak zvládnout specifické nároky jednotlivých druhůPraktické rady a tipy pro úspěšné pěstování exotických rostlin v interiéru podle jejich individuálních potřeb.
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky