Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro sukulenty?

Jaké hnojivo je nejlepší pro sukulenty?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám jednu otázku, která mi už nějakou dobu vrtá hlavou. Vím, že sukulenty jsou poměrně nenáročné rostliny a většina z nich si vystačí s minimální péčí, ale když přijde na hnojení, nejsem si úplně jistý. Zatím jsem je hnojil jen občas, ale mám pocit, že bych mohl udělat víc pro jejich zdravý růst. Jaké hnojivo byste doporučili pro sukulenty? Je lepší používat speciální hnojivo přímo určené pro ně, nebo stačí nějaké univerzální? A co třeba poměr živin – jaké hodnoty by měly mít ideální hnojiva pro sukulenty? Myslím, že se hodí určitě něco s nižším obsahem dusíku, ale co ostatní prvky jako fosfor a draslík? A jak často je vlastně dobré sukulenty hnojit? Každý měsíc, nebo spíš jednou za sezónu? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké přírodní alternativy k chemickým hnojivům, které by byly šetrnější k životnímu prostředí, ale zároveň účinné pro naše miláčky. Děkuju všem za rady a tipy!

155 slov
1.6 minut čtení
24. 12. 2024
Denisa Marešová

Sukulenty fakt nepotřebují moc hnojit. Ideální je použít hnojivo speciálně pro sukulenty nebo kaktusy, protože to má obvykle menší obsah dusíku a víc draslíku a fosforu, což je pro ně lepší. Takže klidně hledej něco jako 5-10-10 nebo podobně. Hnojení je dobré dělat na jaře a v létě, takže jednou za měsíc by mělo stačit. V zimě je skoro nepotřebují.

Jestli chceš něco přírodního, zkus třeba kompost nebo rozpuštěný banánový slupky, to je taky fajn! Hlavně to s hnojivem moc nepřeháněj, sukulenty to nemají rády. Jo a nezapomeň, že dobrý substrát je taky důležitý, aby se voda neudržovala moc dlouho.

99 slov
1 minut čtení
18. 1. 2025
Jiří Baloun

Sukulenty fakt nepotřebujou nějaký extra hnojiva, ale pokud chceš, tak nejlepší je použít speciální hnojivo pro sukulenty. Obvykle mají nižší obsah dusíku, což je pro ně ideální. Když už hnojíš, tak se drž poměru kolem 1:1:1 nebo 2:1:2, ale s tím dusíkem opatrně. Hnojit můžeš tak jednou za měsíc během vegetační sezóny, třeba na jaře a v létě. Na podzim a v zimě to skoro nepotřebujou. Co se týče přírodních alternativ, tak zkus kompost nebo třeba banánové slupky, to je šetrnější a rostlinám to taky prospěje. Takže v podstatě, hnojení je fajn, ale moc to nepřeháněj!

96 slov
1 minut čtení
17. 1. 2025
Richard Kříček
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Péče o exotické rostliny v bytě: Jak zvládnout specifické nároky jednotlivých druhůPraktické rady a tipy pro úspěšné pěstování exotických rostlin v interiéru podle jejich individuálních potřeb.
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky