Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje rostlina je nemocná?

Jak poznám, že moje rostlina je nemocná?

Můj kaktus už nějakou dobu nevypadá úplně zdravě a já si nejsem jistý, co se s ním děje. Všiml jsem si, že jeho barva se trochu změnila, i když jsem se snažil dodržovat správnou péči. Dokonce mi přijde, že některé jeho části začínají být měkké. Měla bych se bát, že je nemocný? Jaké jsou vlastně příznaky, které by mohly naznačovat, že něco není v pořádku? Mohlo by to být něco vážného? Občas také pozoruji, že na listech jsou malé skvrny nebo dokonce jakési pavučinky. Mohou to být znaky nějakého parazita nebo plísně? Zajímalo by mě, jaký je nejlepší způsob, jak takové problémy identifikovat a co bych měla dělat dál. Existuje nějaký způsob, jak rostlinu zachránit, pokud už je nemocná? Jak často bych měla kontrolovat rostliny na přítomnost škůdců nebo chorob? Je vůbec možné nějak předejít těmto problémům nebo je to spíš loterie? Každopádně bych ráda slyšela názory ostatních pěstitelů a jejich zkušenosti. Co byste mi poradili?

156 slov
1.6 minut čtení
26. 12. 2024
Rudolf Prchal

Jasně, kaktusy můžou být dost háklivý na péči. Když začne měknout, může to bejt známka hniloby, což je špatně. Změna barvy taky není dobrý znamení, mohlo by to bejt něco s kořenama nebo přelitím. Ty skvrny a pavučinky vypadá jako napadení nějakým škůdcem – třeba sviluškou nebo molicema. Zkus zkontrolovat spodní stranu listů a pichlavé části, jestli tam nejsou nějaký brouci nebo vajíčka. Často kontroluj, ideálně jednou týdně, a jestli vidíš problém, tak hned zasáhni. Můžeš zkusit insekticid nebo přírodní metody jako mýdlovou vodu. Prevence? Dobrý je nezapomínat na správnou zálivku a dostatek světla. Kdyby to nešlo, někdy je lepší ustřihnout zdravou část a pokusit se ji zakorenit znova. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
30. 12. 2024
Lenka Holušová

Pokud máš kaktus, co změnil barvu a je měkký, to zní, že by mohl mít nějaký problém. Měkké části často znamenají, že je přelité nebo má hnilobu. Zkontroluj kořeny, jestli nejsou černé nebo rozpadlé. Ty skvrny a pavučinky by mohly být známky škůdců, jako třeba svilušky nebo mealybugs. Zkus ho prohlédnout důkladně – někdy se škůdci schovávají v úkrytech. Důležitý je i vzduch a světlo – kaktusy potřebují hodně slunce, ale ne moc vody. Prevence je klíčová, tak kontroluj rostliny aspoň jednou za měsíc, abys zachytila problémy dřív. Pokud už je nemocný, můžeš zkusit přesadit do čerstvé půdy a omezit zálivku. Někdy se dá zachránit, ale záleží na tom, jak moc je postižený.

113 slov
1.1 minut čtení
4. 1. 2025
Eva Světlíková
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Péče o exotické rostliny v bytě: Jak zvládnout specifické nároky jednotlivých druhůPraktické rady a tipy pro úspěšné pěstování exotických rostlin v interiéru podle jejich individuálních potřeb.
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky