Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, kolik vody potřebuje můj kaktus?

Jak poznám, kolik vody potřebuje můj kaktus?

Zdravím, mám doma několik kaktusů a ráda bych se zeptala, jak vlastně zjistit, kolik vody jim mám dávat. Někdy mám pocit, že je zalévám málo, ale jindy se mi zdá, že můžou mít vody až až. Nechci je přelít, ale zároveň je nechci nechat uschnout. Existují nějaké speciální znaky nebo tipy, podle kterých bych mohla poznat, kdy je ten správný čas na zalévání? Slyšela jsem něco o tom, že by měly mít suché půdy mezi zálivkami, ale jak dlouho ta půda vlastně musí být suchá? A co se týče ročního období – mění se potřeba vody v létě a zimě? Navíc, kdybych třeba chtěla přesadit některé kaktusy do větších květináčů, jak to ovlivní jejich potřebu vody? Taky mě zajímá, jestli by měly mít všechny kaktusy stejné požadavky na vodu nebo jestli jsou nějaké druhy náročnější než jiné. Co si myslíte? Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů a jakým způsobem se staráte o jejich zavlažování?

154 slov
1.5 minut čtení
15. 12. 2024
Bohumil Smola

Tak s kaktusama je to většinou tak, že je lepší zalít míň než víc. Obecně platí, že bys měla nechat půdu mezi zálivkami úplně oschnout. Ideálně, když se ti zdá, že už je dost suchá, tak ji ještě nech pár dnů. Záleží na ročním období - v létě chtějí víc vody, protože jsou v aktivním růstu, zatímco v zimě stačí zalévat fakt minimálně. Takže když máš kaktusy v zimě, tak klidně i měsíc nebo dva bez vody.

Když je přesazuješ do větších květináčů, tak půda může chviličku zadržet víc vlhkosti, tak pozor na to. Každý druh kaktusu má svoje specifika, některé potřebují víc vody a jiné míň, takže je dobrý zjistit, jaké máš ty tvoje.

Osobně to dělám tak, že prostě kontroluju půdu prstem - pokud je suchá aspoň do dvou třetin hloubky, zalévám. Takže vyzkoušej tyhle triky a časem se do toho dostaneš.

144 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Martina Suchá

Když jde o kaktusy, tak je to fakt o cviku. Většinou se říká, že bys měla nechat substrát mezi zálivkami pořádně vyschnout. To znamená, že když ho šťouchneš prstem a je úplně suchý, tak můžeš zalévat. Obecně platí, že kaktusy v létě potřebují víc vody, tak jednou za týden nebo i častěji, ale v zimě jsou skoro v klidu, takže stačí jednou za měsíc nebo i míň.

Co se týče přesazování, tak větší květináč znamená víc půdy, takže tam bys mohla být opatrnější s vodou, protože ta zem se víc drží vlhkosti. A jo, každý druh kaktusu může mít trochu jiný potřeby. Například některý mají rádi víc vlhko a jiný zas nesnášejí moc vody. Takže se podívej na konkrétní druhy, co máš.

Hlavně se neboj experimentovat a koukat na to, jak reagují – pokud začnou zlátnout, tak to je jasný signál, že mají málo vody. Naopak, pokud se začnou rozpadat nebo hnít, tak jsi je pravděpodobně přelila.

157 slov
1.6 minut čtení
7. 12. 2024
Hana Pazderová
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Péče o exotické rostliny v bytě: Jak zvládnout specifické nároky jednotlivých druhůPraktické rady a tipy pro úspěšné pěstování exotických rostlin v interiéru podle jejich individuálních potřeb.
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky