Meskalin.cz/Fórum/Může mít moje exotická rostlina málo světla?

Může mít moje exotická rostlina málo světla?

Mám doma pár exotických rostlin, které jsem si pořídil nedávno, a začínám mít pocit, že možná nedostávají dostatek světla. Zjistil jsem, že některé druhy kaktusů a sukulentů by měly být na sluníčku, ale nevím, jak moc je to pravda. Mám je umístěné na okně, ale bohužel tam svítí slunce jen pár hodin denně. Četl jsem, že některé rostliny se dokážou přizpůsobit horším podmínkám, ale mám strach, že moje rostliny budou trpět nedostatkem světla. Jak poznám, že mají málo světla? Může to mít vliv na jejich růst nebo barvu? A co s tím můžu dělat? Mám zkusit přemístit je jinam nebo je třeba víc osvětlit? Taky jsem slyšel o umělém osvětlení pro rostliny, ale nevím, jestli je to nutné. Mohl by někdo poradit, co byste dělali v takové situaci? Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním exotických rostlin při nedostatku světla? Díky moc za každou radu!

144 slov
1.4 minut čtení
19. 12. 2024
Jaroslava Kotková

Exotický rostliny fakt potřebují dost světla, jinak můžou mít problémy. Když málo světla, tak se to projeví na růstu, barvě a celkovým zdraví. Listy můžou ztrácet barvu, žloutnout nebo se špatně vyvíjet. Pokud máš rostliny na okně, co svítí jen pár hodin, zkus je přesunout blíž k oknu, nebo je otoč, aby dostaly víc světla. Mohla bys taky uvažovat o umělým osvětlení – LED lampy pro rostliny jsou fajn, protože dodávají spektrum, který rostliny potřebují. Určitě by to stálo za to zkusit, obzvlášť pokud chceš, aby ti kaktusy a sukulenty prospívaly. Takže přemístění nebo umělý světlo by mohlo být to pravý. Zkus experimentovat a uvidíš, co funguje.

107 slov
1.1 minut čtení
12. 1. 2025
Jakub Kopecký

Takže, jestli máš exotický rostliny a nejsou na sluníčku moc, tak to může být problém. Kaktusy a sukulenty potřebují fakt dost světla, jinak začnou slábnout, ztrácí barvu, mohou se vytahovat a prostě nevypadají hezky. Poznáš to podle toho, že listy nebo stonky se začnou kroutit nebo vypadají jako by byly slabý. Jestli máš jen pár hodin slunce denně, tak to asi bude málo. Zkus je přesunout na místo, kde je víc světla, třeba k oknu otočenému na jih. Pokud to nejde, tak uvažuj o umělým osvětlení. Ty lampy na rostliny dokážou udělat divy, zvlášť když jde o rostliny z tropů. Důležitý je sledovat, jak reagují – jestli začnou růst a vypadají líp, tak jsi na dobrý cestě.

117 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Václav Bezděk
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Péče o exotické rostliny v bytě: Jak zvládnout specifické nároky jednotlivých druhůPraktické rady a tipy pro úspěšné pěstování exotických rostlin v interiéru podle jejich individuálních potřeb.
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky