Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Mám kaktusy už nějakou dobu a chtěl bych se vás zeptat, jaké hnojivo byste doporučili. Slyšel jsem, že kaktusy mají specifické potřeby, co se týče živin, a tak bych rád věděl, jestli existuje nějaké speciální hnojivo, které by jim mohlo prospět. Uvažoval jsem o různých opcích, ale není mi úplně jasné, co by mohlo být pro ně to nejlepší. Mám několik druhů kaktusů, některé jsou menší a jiné už větší a silnější. Je lepší používat organické hnojivo nebo syntetické? Jaké množství hnojiva je ideální a jak často bych měl kaktusy hnojit? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní značky nebo přípravky, které byste doporučili. Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně nakrmit tyto úžasné rostliny, aby byly zdravé a krásné. Díky za vaše tipy!

127 slov
1.3 minut čtení
8. 12. 2022
Lucie Ondrová

Přesně tak, kaktusy jsou dost specifické, co se týče hnojiva. Nejlepší je používat specializované hnojivo na kaktusy, většinou je to nějaký poměr živin jako NPK 2-7-7 nebo podobně. Můžeš najít i organické hnojivo jako třeba guano nebo rybí emulzi, ale syntetické hnojivo funguje taky dobře. Co se týče dávkování, většinou stačí zředit hnojivo na půlku doporučené koncentrace a dávat ho jednou za měsíc během vegetačního období (jaro-léto). Na podzim a v zimě hnojit nemusíš, kaktusy si odpočinou. Značky jako Cactus Juice nebo nějaké od Compo jsou dobré volby. Hlavně dej pozor, abys to nepřehnojil, kaktusy to nemají rády. Takže jo, drž se těch specializovaných hnojiv a všechno bude v pohodě.

110 slov
1.1 minut čtení
1. 12. 2022
Eduard Šťastný

Pro kaktusy je nejlepší používat speciální hnojivo určené přímo pro sukulenty a kaktusy. Tyhle hnojiva jsou obvykle s nízkým obsahem dusíku, což je pro ně ideální. Můžeš zkusit třeba hnojivo s poměrem NPK 5-10-10 nebo něco podobného. Co se týče organických versus syntetických, obojí má své výhody, ale pro začátečníka bych doporučil syntetické, protože se lépe dávkuje a rychleji účinkuje. Hnojit bys měl tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. Na podzim a v zimě jim dej pauzu, protože v té době spí. Značky jako třeba Cactus World nebo Osmocote mají dobré recenze. Jen dávej pozor na to, abys to nepřehnal – radši míň než víc! Kaktusy jsou odolný, ale hnojení musíš brát s rozumem.

120 slov
1.2 minut čtení
23. 1. 2022
Miroslav Fojtík
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Optimální hnojiva pro kaktusy a sukulenty: Co zvolit pro výjimečné růstyObjevte nejlepší hnojiva pro vaše kaktusy a sukulenty. Zjistěte, jaká hnojiva zvolit, ať už přírodní nebo chemická, a dosáhněte tak bujného růstu těch...
1000 slov
10 minut čtení
1. 7. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky