Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že můj kaktus potřebuje hnojivo?

Jak poznám, že můj kaktus potřebuje hnojivo?

Pěstování kaktusů je pro mě fascinující, ale někdy se cítím jako v pasti. Mám doma několik různých druhů, nějaké jsou malé a některé už docela velké. Občas se mi zdá, že nevypadají tak zdravě, jak bych si přál, a začínám si klást otázku, jestli jim náhodou něco nechybí. Takže tady je má otázka: Jak vlastně poznám, že můj kaktus potřebuje hnojivo? Myslím tím nejen to, že by měl mít víc živin, ale jaké konkrétní příznaky bych měl sledovat? Viděl jsem pár rad o tom, že by měly mít jasnější barvy nebo více trnů, ale co když se zdají být spokojené? Existují nějaké jasné signály, které mi napoví, že je čas na hnojení? A co třeba období roku? Měl bych se na to dívat víc v létě nebo na podzim? Vím, že každý druh může mít své specifické potřeby, ale jak to zvládnout v praxi? Rád bych slyšel vaše zkušenosti nebo tipy, jak rozpoznat tyto signály u kaktusů. Děkuji za pomoc!

160 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2021
Jarmila Kočová

Předtím, než začneš hnojit, koukni se na pár věcí. Kaktusy obecně potřebují hnojivo během vegetačního období, což je hlavně na jaře a v létě. Pokud se ti kaktus zdá bledý, nebo jeho růst je slabý, to jsou jasný signály, že mu možná něco chybí. Taky sleduj, jestli se mu nelíbí barva – pokud ztrácí jasnost nebo se deformuje, může to znamenat nedostatek živin.

Další ukazatel je i množství trnů. Jestli trny nerostou tak, jak by měly, hnojivo by mohlo pomoct. Ale pozor na přehnojení! To může udělat víc škody než užitku – tak radši hnoj míň než víc. Jo a pokud máš kaktusy v květináčích, tak jednou za čas vyměň substrát, to taky pomůže s příjmem živin. Takže shrnuto – sleduj barvu, tvar a růst během léta a dávej pozor na to, co děláš s hnojivem.

136 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2024
Božena Kubíčková

Takže, co se týče hnojení kaktusů, je to docela jednoduché, ale je dobrý se na to kouknout. Obecně platí, že kaktusy potřebujou hnojivo hlavně během vegetačního období, což je většinou na jaře a v létě. Když začneš vidět, že kaktus nevyroste tak rychle jako dřív nebo jeho barva začne být bledší, může to být znak, že mu chyběj živiny. Taky sleduj, jestli nedostává nové trny nebo pupeny – pokud nic nového nevyroste, asi je čas na hnojení. Já osobně používám speciální hnojiva pro kaktusy a dávám to zhruba jednou za měsíc v létě. Na podzim už přestávám s hnojením, protože kaktusy se chystaj na zimní spánek. Takže pokud si nejsi jistý, koukni na barvu a růst – to ti hodně napoví.

121 slov
1.2 minut čtení
7. 1. 2025
Matěj Buchta
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Optimální hnojiva pro kaktusy a sukulenty: Co zvolit pro výjimečné růstyObjevte nejlepší hnojiva pro vaše kaktusy a sukulenty. Zjistěte, jaká hnojiva zvolit, ať už přírodní nebo chemická, a dosáhněte tak bujného růstu těch...
1000 slov
10 minut čtení
1. 7. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky