Meskalin.cz/Fórum/Jak často by se měly kaktusy hnojit?

Jak často by se měly kaktusy hnojit?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám trochu zmatek ohledně hnojení těchto úžasných rostlin. Jak často by se vlastně měly kaktusy hnojit? Slyšel jsem, že to závisí na ročním období, ale nejsem si tím úplně jistý. Je to tak, že v létě je třeba hnojit častěji, zatímco v zimě by se mělo hnojení omezit nebo úplně zastavit? A co se týče typu hnojiva – je lepší používat speciální hnojiva pro kaktusy, nebo stačí nějaké univerzální? Mám taky pocit, že moje kaktusy nejsou tak zelené a bujné, jak bych si představoval, takže bych rád věděl i to, jestli je možné hnojit i častěji než jednou za měsíc? Jaké máte zkušenosti s hnojením? Určitě mě zajímají i příběhy ostatních, jak se vám daří s pěstováním a co všechno děláte pro to, aby vaše kaktusy byly zdravé a krásné. Díky moc za jakékoliv rady a tipy!

143 slov
1.4 minut čtení
4. 3. 2023
Veronika Šťastná

No, ohledně hnojení kaktusů to chce mít fakt na paměti, že se to dost liší podle období. V létě, když rostou, tak klidně jednou za měsíc nebo i častěji, ale v zimě se to doporučuje ubrat, protože většina kaktusů je v klidu a hnojení by je mohlo spíš uškodit. Speciální hnojiva pro kaktusy jsou lepší, protože mají jiný poměr živin než běžný univerzál. A co se týče toho, proč by tvoje kaktusy nemusely být tak zelené – můžeš zkusit zvýšit frekvenci hnojení během vegetačního období, ale zase pozor na to, abys je nepřehnojil. Z vlastní zkušenosti říkám, že když jsem začal víc hnojit a dával jsem jim kvalitní substrát, tak se dost zlepšily. Takže experimentuj a sleduj je.

118 slov
1.2 minut čtení
2. 9. 2024
Filip Buchta

Takže, pokud jde o hnojení kaktusů, většinou se doporučuje hnojit je během vegetačního období, což je jaro a léto. Takže jednou za měsíc je takový zlatý střed, ale jestli máš pocit, že tvoje rostlinky potřebují víc živin, klidně můžeš zkusit i častěji. Ale pozor na to, aby ses to s hnojením nepřehnal, protože kaktusy jsou docela citlivé na přehnojení. Zimní měsíce bys měl nechat bez hnojiva, protože většina kaktusů v té době odpočívá. Co se týče druhu hnojiva, hnojiva speciálně určená pro kaktusy jsou skvělá volba, mají správné hodnoty NPK a poměr živin právě pro ně. Ale nějaké univerzální by taky nemělo být úplně špatné, jen dej pozor na dávkování. Takže prostě sleduj své kaktusy a podle toho se rozhoduj! Když uvidíš, že se nevyvíjejí dobře nebo mají žluté skvrny, může to být známka toho, že jim něco chybí. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2024
František Hanzl
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Optimální hnojiva pro kaktusy a sukulenty: Co zvolit pro výjimečné růstyObjevte nejlepší hnojiva pro vaše kaktusy a sukulenty. Zjistěte, jaká hnojiva zvolit, ať už přírodní nebo chemická, a dosáhněte tak bujného růstu těch...
1000 slov
10 minut čtení
1. 7. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky