Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít běžné hnojivo na sukulenty?

Můžu použít běžné hnojivo na sukulenty?

Zdravím všechny fanoušky sukulentů a kaktusů! Chci se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenosti s hnojením těchto rostlin. Mám doma několik sukulentů, které vypadají celkem zdravě, ale slyšel jsem, že je dobré je sem tam přihnojit, aby pořádně rostly. Mám ale doma jenom to běžné hnojivo, co používám na ostatní květiny a zeleninu. Nedávno jsem přemýšlel, jestli by to mohlo být pro sukulenty v pořádku. Vím, že některá hnojiva mohou obsahovat hodně dusíku a to prý může sukulentům škodit, ale co když ho ředím? Nechci je nějak poškodit nebo spálit. A co takhle kombinace s jinými živinami? Je lepší investovat do speciálního hnojiva určeného přímo pro tyto rostliny? Jaké máte zkušenosti? Jaké hnojivo byste doporučili pro kaktusy a sukulenty, abych měl jistotu, že jim neublížím? Slyšel jsem i o organických variantách a různých receptech na domácí hnojiva a zajímalo by mě, zda to má smysl. Děkuji všem za rady!

150 slov
1.5 minut čtení
6. 5. 2023
Rudolf Kadlec

Používat běžné hnojivo na sukulenty není úplně ideální. Sukulentům většinou vyhovuje méně dusíku, což je problém u klasických hnojiv pro květiny. Když bys to ředil, tak by to mohlo být v pohodě, ale stejně bych to nedoporučoval jako dlouhodobé řešení. Lepší je pořídit si speciální hnojivo na sukulenty nebo kaktusy, protože ta mají jiný poměr živin, který těm rostlinám víc sedí. Co se týče organických variant, tam jsou dobrý tipy jako třeba zředěný kompost nebo banánové slupky, ale to chce mít trochu zkušeností. Takže pokud s tím začínáš, investice do kvalitního hnojiva se ti může vrátit v podobě zdravějších rostlin.

100 slov
1 minut čtení
24. 4. 2023
Jiří Musil

Myslím, že běžné hnojivo není zas tak dobrý nápad pro sukulenty. Tyhle rostliny obvykle potřebují míň dusíku, jinak ti to může spálit kořeny nebo je donutit roztáhnout se víc než by měly, a to pak vedle k tomu, že bys je mohl snadno zabít. Když už chceš použít to, co máš, tak určitě to ředění. Třeba tak na čtvrtinu nebo i méně by mohlo být bezpečnější. Ale radši bych šel do hnojiva přímo určeného pro sukulenty a kaktusy, mají jiný poměr živin, co těmhle rostlinám fakt svědčí. Co se týče těch organických variant, tak můžeš zkusit třeba kompost nebo nějaký domácí hnojivo z banánových slupek nebo kávové sedliny. Mělo by to být fajn na draslíkovou podporu a přitom nezaplní to zeminu jako chemie. Jestli chceš zdravý sukulenty, investice do spec hnojiva se vyplatí.

133 slov
1.3 minut čtení
30. 12. 2023
Nikola Havlíková
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Optimální hnojiva pro kaktusy a sukulenty: Co zvolit pro výjimečné růstyObjevte nejlepší hnojiva pro vaše kaktusy a sukulenty. Zjistěte, jaká hnojiva zvolit, ať už přírodní nebo chemická, a dosáhněte tak bujného růstu těch...
1000 slov
10 minut čtení
1. 7. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky