Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo doporučujete pro kaktusy?

Jaké hnojivo doporučujete pro kaktusy?

Zajímalo by mě, jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy. Mám několik různých druhů a chtěl bych jim dopřát to nejlepší, aby byly zdravé a krásné. Slyšel jsem, že existují specializované hnojiva určené přímo na kaktusy a sukulenty, ale nejsem si jistý, jak se v tom vyznat. Je lepší používat tekuté nebo granule? A co třeba poměr živin – co by mělo být dominantní? Vím, že kaktusy nejsou náročné, ale rád bych věděl, jak často je hnojit a jestli existují nějaké tipy na to, jak předejít spálení kořenů. Je dobré hnojit během vegetační sezóny nebo i v zimě? Také bych byl rád za jakékoli osobní zkušenosti nebo doporučení od vás, kteří už máte s hnojením kaktusů nějaké zkušenosti. Děkuji!

118 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2023
Věra Bártová

Kaktusy potřebují specifický přístup, co se hnojení týče. Nejlepší je použít hnojivo určené přímo na kaktusy a sukulenty, co mají nízký obsah dusíku a víc fosforu a draslíku. Tekuté hnojivo je super, protože ho můžeš snadno dávkovat a rychle se vstřebává. Granule jsou fajn taky, ale můžou být pomalejší. Co se týče poměru živin, tak většinou něco jako 5-10-10 je ideální. Hnojit bys měl hlavně během vegetační sezóny, což je na jaře a v létě, a v zimě radši vůbec ne, protože kaktusy spí. Aby ses vyhnul spálení kořenů, vždycky hnoj na mokrou půdu a nedávej moc silný roztok. Někteří lidi doporučují hnojit jednou za měsíc nebo každé dva týdny, ale záleží na druhu kaktusu. Z osobní zkušenosti – když jsem to přehnal s hnojením, tak mi jeden kaktus zhnědl, takže opatrně.

132 slov
1.3 minut čtení
6. 7. 2024
Andrea Holušová

Kaktusy potřebujou speciální hnojiva, co jsou určený přímo pro ně. Doporučuju hledat hnojiva s nízkým obsahem dusíku, víc fosforu a draslíku. Zkus třeba tekuté hnojivo, to se lépe vstřebává a můžeš ho naředit podle potřeby. Granule jsou fajn taky, ale ty se pomaleji uvolňujou. Na jaře a v létě je hnojíš tak jednou za měsíc, v zimě radši ne, protože kaktusy většinou spí. Co se týče spálení kořenů, tak je dobrý vždycky hnojit jen vlhkou půdu, nikdy na suchou. Osobně jsem měl problém s přehnojením na začátku, tak pozor na to! Snaž se dodržet doporučení na obalu hnojiva a měj na paměti, že míň je někdy víc.

107 slov
1.1 minut čtení
14. 8. 2024
Miroslav Vítek
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Optimální hnojiva pro kaktusy a sukulenty: Co zvolit pro výjimečné růstyObjevte nejlepší hnojiva pro vaše kaktusy a sukulenty. Zjistěte, jaká hnojiva zvolit, ať už přírodní nebo chemická, a dosáhněte tak bujného růstu těch...
1000 slov
10 minut čtení
1. 7. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky