Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo použít pro sukulenty?

Jaké hnojivo použít pro sukulenty?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám takovou otázku, kterou si pokládám už nějakou dobu. Jaký druh hnojiva je vlastně nejlepší pro sukulenty? Vím, že tyto rostliny jsou celkem specifické a mají své potřeby, ale přece jen by mě zajímalo, jaké hnojivo byste doporučili. Četla jsem, že sukulenty potřebují málo živin, ale přesto bych chtěla udělat něco pro to, aby rostly zdravě a krásně. Narazila jsem na různé typy hnojiv – tekutá, granulovaná, bio a další. Je lepší používat speciální hnojiva určená přímo pro sukulenty, nebo mohu použít univerzální hnojivo? V jakých intervalech bych měla hnojit, aby se sukulenty nezničily? A co se týče sezónnosti – je nějaký rozdíl mezi zimním a letním hnojením? Myslíte si, že je potřeba dodávat nějaké další živiny nebo mikroelementy? Mám pár různých druhů sukulentů a ráda bych je udržela v co nejlepší kondici. Jaké máte zkušenosti s hnojením a co vám nejlépe fungovalo? Budu vděčná za jakékoli rady či tipy!

154 slov
1.5 minut čtení
10. 9. 2020
Ivana Králová

Sukulenty fakt nepotřebují moc hnojiva, ale když už chceš něco přidat, tak doporučuji speciální hnojivo pro sukulenty. Je to lepší, než univerzální, protože mají jiný poměr živin. Tekuté hnojivo je super, můžeš ho ředěný přidávat třeba jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. V zimě bych hnojení vynechal úplně, protože sukulenty většinou spí a nic moc nerostou. Můžeš zkusit i granulované hnojivo, ale dej pozor na to, aby to nebylo moc silné. Co se týče mikroelementů, většinou je v těch speciálních hnojivech mají, takže bys neměla mít problém. Hlavně si dej pozor na přehnojení – radši míň než víc. Pokud máš víc druhů sukulentů, většinou funguje stejný režim hnojení pro všechny.

115 slov
1.2 minut čtení
11. 3. 2022
Hana Havlová

Tak hele, pro sukulenty je fakt nejlepší jít po hnojivech, co jsou přímo určený pro ně. Mají nižší obsah živin, což je přesně to, co tyhle rostliny potřebují. Můžeš zkusit třeba tekuté hnojivo, to se dobře aplikuje a snadno se dávkuje. Granulovaný typ taky není špatný, ale dej si pozor na to, abys to nepřehnala. Hnojit stačí tak jednou za měsíc během vegetačního období, to znamená jaro a léto. V zimě se na to vykašli, sukulenty většinou spí.

Co se týče mikroelementů, tak pokud máš standardní hnojivo pro sukulenty, mělo by to mít všechno, co potřebují. Ale pokud chceš extra péči, tak můžeš přidat trochu železa nebo hořčíku. Zkus si všímat, jak rostliny reagují – když začnou žloutnout nebo nerostou, možná by chtěly víc živin. Ale opatrně s tím, moc hnojení může spíš uškodit než pomoct.

135 slov
1.4 minut čtení
10. 11. 2024
Bohumil Pazdera
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Jak správně dávkovat hnojiva pro exotické rostliny: Tipy a triky pro úspěšné pěstováníObjevte, jak správně dávkovat hnojiva a živiny pro vaše exotické rostliny s našimi praktickými radami a technikami. Učte se, jak zajistit, aby vaše ro...
1000 slov
10 minut čtení
27. 8. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky