Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody a hnojiva dáváte sukulentům?

Kolik vody a hnojiva dáváte sukulentům?

Sukulenty jsou úžasné rostliny, které si získaly srdce mnoha zahrádkářů, ale když se dostaneme k otázce zalévání a hnojení, začínám si být nejistý. Rád bych věděl, jak na to. Voda je pro ně přece klíčová, i když jsou zvyklé na suché podmínky, ale kolik jí vlastně potřebují? Záleží snad na ročním období? Když je léto, je jasné, že by měly dostávat více vody, ale co v zimě? Jak často to zalévání provádíte? A co hnojivo? Používáte nějaké speciální pro sukulenty nebo klasické univerzální hnojivo? Slyšel jsem, že by se mělo hnojit jen během vegetačního období, ale kolikrát za měsíc to je? Myslíte si, že nějaký druh sukulentů potřebuje víc péče než jiný? A co dělat, když mám pocit, že moje sukulenty vypadají nezdravě? Mohlo by to být způsobeno špatnou zálivkou nebo třeba nedostatkem živin? Byl bych rád za vaše zkušenosti a rady ohledně toho, kolik vody a hnojiva dáváte svým sukulentům a jak se o ně staráte. Jaké máte tipy pro úspěšný růst těchto rostlin?

165 slov
1.7 minut čtení
19. 3. 2021
Jindřiška Lišková

Co se týče zalévání sukulentů, tak to rozhodně záleží na ročním období. V létě je dobrý je zalévat tak jednou za týden, ale radši se koukni na substrát – když je suchý, tak zalej. V zimě to chce hodně ubrat, klidně i jednou za měsíc. Hlavně se vyvaruj přelévání, to je pro sukulenty smrtelný. Pokud vidíš, že žloutnou nebo mají měkké listy, asi mají moc vody.

Co se hnojiva týče, doporučuji používat speciální hnojivo pro sukulenty. Hnojím tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. To stačí. S některými druhy si musíš dát pozor, třeba Aloe by neměla dostávat moc hnojiva.

Když máš pocit, že jsou sukulenty nezdravé, tak zkontroluj kořeny a substrát. Může tam být plíseň nebo kořeny uhnívají. Udržuj dobré odvodnění! A pamatuj, že každá rostlina má trochu jiné potřeby, takže se nauč je pozorovat a pak už to půjde samo.

145 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Marcela Adámková

Sukulentům se fakt moc vody dávat nemusí, u mě to vypadá tak, že je zalévám tak jednou za dva týdny v létě a v zimě skoro vůbec. Důležitý je, aby substrát mezi zaléváním úplně proschl. Záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu, takže když je vedro, tak dám víc, ale jakmile začne chlad, tak s vodou šetřím. Co se hnojení týče, používám speciální hnojivo pro sukulenty jednou za měsíc během vegetačního období. Když jsou moc malý nebo starý, tak si prostě řekněte, že jo, nějaká péče navíc není na škodu, ale jinak většina sukulentů je dost odolná. Když vypadají nezdravě, zkontroluji kořeny a substrát - často je problém s přelitím nebo špatným světlem. Držím se pravidla "radši míň než víc".

119 slov
1.2 minut čtení
5. 2. 2023
Helena Špačková
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Jak správně dávkovat hnojiva pro exotické rostliny: Tipy a triky pro úspěšné pěstováníObjevte, jak správně dávkovat hnojiva a živiny pro vaše exotické rostliny s našimi praktickými radami a technikami. Učte se, jak zajistit, aby vaše ro...
1000 slov
10 minut čtení
27. 8. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky