Meskalin.cz/Fórum/Jak často dávat hnojivo orchidejím?

Jak často dávat hnojivo orchidejím?

Zdravím všechny milovníky orchidejí! Chtěl bych se zeptat, jak často je správné hnojit orchideje. Mám doma několik druhů a každá z nich má jiný vzhled, ale nevím si rady s tím, jak často bych jim měl dávat hnojivo. Slyšel jsem, že někteří lidé hnojí každé dva týdny, ale pak jsem narazil na informace, že je lepší to dělat jednou za měsíc. Jak to tedy je? Záleží na druhu orchideje, nebo je nějaké obecné pravidlo, které platí pro všechny? A co se týče typu hnojiva, existuje nějaký speciální druh, který je pro orchideje nejlepší, nebo můžu použít to, co mám doma? A co když mám pocit, že orchidej vypadá zdravě i bez hnojení? Je lepší ji hnojit preventivně? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu bych rád věděl více o tom, jak správně pečovat o své rostliny a co nejlépe jim poskytnout podmínky k růstu. Jaké máte zkušenosti vy? Děkuji za každou radu!

153 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2022
Viktor Hampl

Když hnojíš orchideje, tak to většinou závisí na druhu a ročním období. Obecně se doporučuje hnojit jednou za měsíc, ale během období květu můžeš zkusit i každé dva týdny. Je dobrý mít specializovaný hnojivo pro orchideje, protože ty mají specifické potřeby. Pokud máš pocit, že tvoje rostliny vypadají zdravě, klidně je můžeš nechat bez hnojení, ale prevence je lepší. Hlavně nezapomínej na zálivku a světlo, to má větší vliv na jejich růst než hnojení. Takže se neboj experimentovat a sleduj, jak reagují.

82 slov
0.8 minut čtení
29. 12. 2024
Lenka Matějková

Hnojení orchidejí je takový oříšek. Obecně platí, že pokud je důkladně hnojíš jednou za měsíc, mělo by to být v pohodě. Někteří lidé preferují hnojení každé dva týdny, ale to záleží na druhu a stavu rostliny. Třeba Phalaenopsis se s tím nějak popere, zatímco jiné druhy můžou být citlivější. Co se týče hnojiva, je nejlepší použít speciální hnojivo pro orchideje, protože mají jinou potřebu než běžné květiny. Když máš pocit, že orchidej vypadá dobře bez hnojení, tak ji klidně nech. Někdy je lepší to nepřehánět a hnojit preventivně jen když vidíš, že rostlina potřebuje víc živin. Takže nejlepší je sledovat její vzhled a podle toho se řídit.

107 slov
1.1 minut čtení
25. 11. 2024
Eliška Doleželová
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Jak správně dávkovat hnojiva pro exotické rostliny: Tipy a triky pro úspěšné pěstováníObjevte, jak správně dávkovat hnojiva a živiny pro vaše exotické rostliny s našimi praktickými radami a technikami. Učte se, jak zajistit, aby vaše ro...
1000 slov
10 minut čtení
27. 8. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky