Meskalin.cz/Fórum/Můžu hnojit exotické rostliny během zimy?

Můžu hnojit exotické rostliny během zimy?

Zdravím všechny milovníky exotických rostlin! Mám doma pár sukulentů a kaktusů, které se mi daří, ale teď, když přišla zima, začínám mít obavy. Chtěl bych se zeptat, jestli je dobrý nápad hnojit je během zimního období. Slyšel jsem, že některé rostliny v zimě spí a že by se jim nemělo dávat hnojivo, zatímco jiné prý může podpora růstu v této době prospět. Jak to tedy je? Je lepší nechat je odpočívat a počkat do jara, nebo naopak můžu přidat nějaké hnojivo i v zimě? A pokud bych měl hnojit, jaké typy hnojiv jsou ideální pro tyto rostliny? Nechci je nějak poškodit, ale chci se ujistit, že dostávají všechno potřebné. Děkuju moc za vaše rady!

114 slov
1.1 minut čtení
2. 12. 2023
František Hanzl

Hnojení sukulentů a kaktusů v zimě se moc nedoporučuje. Většina z nich v zimě spí, takže nepřijímají živiny tak, jak by měly. Pokud je hnojíš, můžeš je spíš poškodit nebo je to prostě zbytečné. Ideální je počkat do jara, kdy začnou růst a pak jim dávat nějaké hnojivo pro kaktusy nebo sukulenty, co obsahuje víc fosforu a draslíku. Na zimu je nejlepší nechat je odpočívat. Takže doporučuji hnojení vynechat a raději se soustředit na správnou zálivku a světlo, aby si hezky odpočinuly.

82 slov
0.8 minut čtení
25. 4. 2024
Jaroslav Starý

V zimě většina sukulentů a kaktusů opravdu spí, takže hnojení se moc nedoporučuje. V téhle době rostliny zpomalují růst a nemusí hnojivo vůbec potřebovat. Místo toho je lepší počkat na jaro, kdy začnou aktivněji růst a pak jim klidně dávej nějaké hnojivo, třeba speciální pro sukulenty nebo kaktusy, co má nízký obsah dusíku. Kdyby ses ale rozhodl hnojit v zimě, tak použij hodně slabé hnojivo a jen občas, aby ses vyhnul spálení kořenů. Ale fakt to chce radši počkat do jara, protože rostlinky si zaslouží klid.

86 slov
0.9 minut čtení
14. 6. 2024
Alois Vaněk
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Jak správně dávkovat hnojiva pro exotické rostliny: Tipy a triky pro úspěšné pěstováníObjevte, jak správně dávkovat hnojiva a živiny pro vaše exotické rostliny s našimi praktickými radami a technikami. Učte se, jak zajistit, aby vaše ro...
1000 slov
10 minut čtení
27. 8. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky