Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro exotické rostliny na jaře?

Jaké hnojivo je nejlepší pro exotické rostliny na jaře?

Jaro je tady a já přemýšlím, co mám dělat s mými exotickými rostlinami, které jsem přes zimu pečlivě opatroval. Už mám nějakou dobu kaktusy a sukulenty a chci je správně připravit na novou sezonu. Slyšel jsem, že hnojivo hraje v růstu a zdraví rostlin zásadní roli, ale nejsem si jistý, jaké je to pravé pro tyhle konkrétní druhy. Je lepší použít nějaké organické hnojivo, nebo raději udělat přípravy s minerálními hnojivy? Mám se zaměřit na hnojivo s vysokým obsahem draslíku, nebo spíš s dusíkem? A co třeba tekutá hnojiva versus granule – co z toho je efektivnější? Jak často bych měl hnojit a v jakém množství? Je důležité hnojit jenom na jaře, nebo i v létě? Vím, že některé rostliny potřebují víc péče než jiné, takže budu vděčný za jakékoli tipy nebo doporučení od zkušenějších pěstitelů. Měl bych se také bát nějakých vedlejších efektů, jako je spálení kořenů nebo něco podobného? Dík za rady!

154 slov
1.5 minut čtení
4. 11. 2023
David Marek

Pokud jde o hnojení exotických rostlin jako kaktusy a sukulenty, doporučuji jít na to s rozumem. Na jaře je ideální použít hnojivo speciálně určené pro sukulenty a kaktusy, většinou s nižším obsahem dusíku a vyšším draslíkem, což podpoří zdravý růst a kvetení. Organická hnojiva jsou fajn, ale pro rychlejší efekt bych spíš sáhl po minerálních. Tekutá hnojiva jsou super, protože je snadno dávkuješ a rychle se vstřebávají, granule jsou zas pohodlnější, ale pomalejší. Hnojit bys měl zhruba jednou za měsíc během jara a léta, pak už na podzim opatrně nebo vůbec. Pozor na předávkování – radši méně než víc, aby se ti kořeny nespálily. To je dost běžný problém. Takže klidně experimentuj, ale měj na paměti potřeby svých rostlin. Hodně štěstí!

121 slov
1.2 minut čtení
29. 12. 2024
Miroslav Zach

Jasně, hnojivo je fakt důležitý. Pro kaktusy a sukulenty bych doporučil nějaký speciální hnojivo pro sukulentní rostliny. To má obvykle nižší obsah dusíku a víc draslíku, což je pro ně lepší. Můžeš zkusit i organické hnojivo, ale minerální hnojiva rychleji fungujou. Tekutý hnojivo se snadno aplikuje, ale granule jsou taky fajn, když chceš mít klid na delší dobu. Co se týče frekvence, tak na jaře klidně každé 2-4 týdny, a pak v létě taky. Nezapomeň, že hnojení jen tak na sucho může spálit kořeny, tak radši hnojíš na vlhkou půdu. A určitě sleduj rostlinky, když budeš mít pocit, že rostou, klidně pokračuj i v létě.

105 slov
1.1 minut čtení
10. 1. 2024
Jana Hlávková
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Hnojení exotických rostlin během různých ročních období: Co je důležité vědětZískejte zajímavé a praktické tipy na hnojení exotických rostlin v průběhu roku. Naučte se, jak se mění potřeba živin a jak přizpůsobit péči o vaše ze...
1000 slov
10 minut čtení
23. 6. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky