Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro sukulenty na jaře?

Jaké hnojivo je nejlepší pro sukulenty na jaře?

Jaro je tady a já se chystám oživit svou sbírku sukulentů, ale mám otázku ohledně hnojení. Zajímalo by mě, co je vlastně nejlepší hnojivo pro sukulenty právě na jaře? Vím, že některé rostliny mají specifické potřeby, a tak se obávám, abych svým miláčkům neublížil. Mám doma různé druhy sukulentů, od těch menších po větší kousky, a vždycky jsem slyšel, že jaro je ideální čas na to, aby rostliny dostaly pořádnou dávku živin po zimním spánku. Jaké hnojivo tedy doporučujete? Je lepší použít tekuté hnojivo nebo granule? A co se týká poměru NPK? Měla bych se zaměřit na nějaké organické varianty nebo raději zvolit chemická hnojiva? Hrozně rád bych věděl, co vám funguje nejlépe a jestli máte nějaké tipy na to, jak to s hnojením správně načasovat. Vím, že každá rostlina může mít jinou reakci na hnojivo, takže bych ocenil jakékoli rady a zkušenosti od vás ostatních pěstitelů. Díky moc!

149 slov
1.5 minut čtení
20. 5. 2023
Lukáš Kopal

Jaro je super období pro hnojení sukulentů. Já většinou volím tekuté hnojivo, je to jednodušší a lépe se aplikuje. Co se týká poměru NPK, tak něco jako 5-10-10 je fajn, protože to má víc draslíku, což sukulenty ocení pro zdravý růst. Můžeš zkusit i organické hnojivo, třeba z rybí emulze nebo mořských řas – to je šetrné a funguje dost dobře. Hlavně začni s hnojením až po posledních mrazech a dej pozor, abys to nepřehnal, stačí jednou za měsíc. S granulama mám zkušenost, že se pomalu uvolňují, ale u tekutých vidíš rychlejší efekt. Každopádně, sleduj rostliny – když začnou dobře růst, tak jsi na správné cestě.

106 slov
1.1 minut čtení
13. 11. 2024
Martina Vejvodová

Jaro je super čas na hnojení sukulentů, po zimě fakt potřebují trochu povzbudit. Co se týče hnojiva, doporučuji něco s nízkým obsahem dusíku, třeba NPK 5-10-10, aby se podpořil růst a kvetení. Tekuté hnojivo je fajn, protože ho můžeš snadno naředit a aplikovat během zalévání. Granule jsou taky v pohodě, ale u těch si dej pozor na to, abys je nepřehnojila – radši míň než víc. Organické varianty jsou určitě lepší pro sukulenty, ale pokud nemáš přístup k nim, tak klidně vezmi nějaké chemické, co je určené přímo pro sukulenty nebo kaktusy. Hnojit můžeš tak jednou za měsíc během vegetačního období. A nezapomeň, že když začneš hnojit, tak musíš i víc zalévat, jinak to může být kontraproduktivní. Takže držím palce a ať se daří!

124 slov
1.2 minut čtení
13. 9. 2024
Jakub Bartoš
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Hnojení exotických rostlin během různých ročních období: Co je důležité vědětZískejte zajímavé a praktické tipy na hnojení exotických rostlin v průběhu roku. Naučte se, jak se mění potřeba živin a jak přizpůsobit péči o vaše ze...
1000 slov
10 minut čtení
23. 6. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky