Meskalin.cz/Fórum/Hnojení exotických květin v létě – co je dobré vědět?

Hnojení exotických květin v létě – co je dobré vědět?

Mám doma několik exotických rostlin, které se mi podařilo vypěstovat a teď, když je léto, tak přemýšlím, jestli je správný čas na hnojení. Někde jsem slyšel, že v létě je aktivní růst a že by mohlo být hnojení pro rostliny prospěšné, ale nevím, jaké hnojivo bych měl použít. Je lepší volit nějaká přírodní hnojiva nebo radši chemická? A co se týče dávkování, kolik toho vlastně rostliny potřebují? Vím, že některé exotické květiny jsou citlivé na přehnojení, tak se bojím, abych to s tím hnojením nepřehnal. Mám také obavy, jestli by hnojení v tomto období mohlo ovlivnit květenství, nebo jestli naopak podpoří růst nových květů. Mám kaktusy a sukulenty, takže chci vědět i to, jestli pro ně platí stejné pravidlo jako pro ostatní exotické rostliny. Jak často by se měly hnojit během léta? Pokud má někdo zkušenosti s hnojením exotických květin v létě, budu vděčný za jakékoli tipy a rady! Děkuji.

150 slov
1.5 minut čtení
1. 1. 2024
Milan Brychta

Hnojení exotických květin v létě fakt hodně závisí na druhu rostlin. Obecně platí, že když jsou v aktivním růstu, tak hnojení je fajn, ale opatrně s tím. Pro většinu exotických rostlin platí, že přírodní hnojiva jsou šetrnější a méně pravděpodobně je spálíš, což se může stát s chemickými. Třeba kompost nebo třeba rybí emulze jsou skvělý volby. Dávkování bys měl začít s polovičním množstvím doporučeným na obalu a pak to upravit podle reakcí rostliny. Kaktusy a sukulenty, ty potřebují hnojení mnohem míň, klidně jednou za měsíc. Hlavně dávej pozor na to, aby substrát nebyl přesycený živinami. Když je hnojíš moc, tak by to mohlo ovlivnit květenství a spíš udělat víc listí než květů. Takže jo, pravidlo je hnojit raději míň než víc, hlavně v létě, kdy mají větší potřebu. Drž se toho, ať ti rostliny hezky kvetou!

137 slov
1.4 minut čtení
26. 4. 2023
Libor Ševčík

Takže léto je fakt dobrý čas na hnojení exotických rostlin, protože většina z nich je v aktivním růstu. Co se hnojiva týče, přírodní hnojiva jako kompost nebo rybí emulze jsou super, ale klidně můžeš zkusit i nějaké tekuté hnojivo pro květiny. Chemická hnojiva jsou taky v pohodě, jen dej pozor na koncentraci, aby sis rostliny nespálil. Méně je víc, platí tady – radši méně často s menšími dávkami než moc najednou. Taky záleží na druhu rostliny, kaktusy a sukulenty potřebují míň hnojení, tak je hnoj jednou za měsíc. Hnojení by mělo podpořit květenství, pokud to nepřeženeš. Takže klidně do toho, ale opatrně s dávkováním a sleduj, jak rostliny reagují!

109 slov
1.1 minut čtení
14. 7. 2024
Roman Jirásek
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Hnojení exotických rostlin během různých ročních období: Co je důležité vědětZískejte zajímavé a praktické tipy na hnojení exotických rostlin v průběhu roku. Naučte se, jak se mění potřeba živin a jak přizpůsobit péči o vaše ze...
1000 slov
10 minut čtení
23. 6. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky